Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Eesti / Täna toimub Tallinnas VI Välis-Eesti kongress

Täna toimub Tallinnas VI Välis-Eesti kongress

Prindi see artikkel
2. juuli 2009

eesti-lipudTäna, 2. juulil algab Kadriorus KUMU hariduskeskuses VI Välis-Eesti kongress.

1928. aastal asutatud ja 1995. aastal taasasutatud Välis-Eesti Ühingu eestvõttel toimuv üritus on pühendatud Eesti riigi väärtustele ja väljaspool Eestit asuva eestlaskonna kultuuripärandile. Asutamisaegadel kokku lepitud tava kohaselt peetakse Välis-Eesti kongresse Tallinnas üldlaulupidude kui eestlaste suurte kokkutulekute künnisel.

VI Välis-Eesti kongressi korraldajad on lähtunud tõdemusest, et ühemiljonilise eesti rahva suurim väärtus on eesti inimesed kogu maailmas, nende looming ja teadmised.

Seekord käsitletakse plenaaristungil Eesti praeguse rahvastiku minevikku, hetkeseisu ja tulevikku, Eesti keeleteadlaste missiooni ning eesti keelt kui ühendavat ja lahutavat tegurit. Vaatluse all on ka eesti heliloomingu suurkuju Rudolf Tobias. Pärastlõunasel sümpoosionil “Eesti diasporaa” on kavas ülevaated eesti kunstnikest Torontos, Venemaa eestlaste kultuurielust, Eesti Vabariigi 90. aastapäeva tähistamisest väljaspool Eestit. Juubeliürituste hulgas tõusis eriliselt esile koostööprojekt “Muusikaline kingitus muusikaliselt riigilt”. 12 kontserdiga.

Praegune eesti diasporaa pole maailmas mingi uus nähtus. Enam-vähem sama hulk eestlasi elas väljaspool Eestit ka sajand tagasi, ehkki asukohamaad ja neis elanud eestlaste hulkolid tänapäevasega võrreldes mõneti erinevad.

Muutused välismaal elavas eestlaskonnas on toimunud põlvkonniti. Nüüd on näiteks teistesse Euroopa riikidesse Eestist paiguti lausa massiliselt välja rännatud. Suhtumine Välis-Eesti kuvandisse on kõvasti muutunud – Eesti riiklikud ja ühiskondlikud struktuurid on järjest rohkem hakanud looma kontakte uute väljarändajatega, sest tegemist on Eesti Vabariigi kodanikega ja potentsiaalsete valijatega, kelle häältest on Eesti poliitikaelu seadjad huvitatud.