Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Eesti riik / Kaitsevägi / Afganistanis langes kaks kaitseväelast

Afganistanis langes kaks kaitseväelast

Prindi see artikkel
24. august 2009

Veebel Eerik Salmus

Veebel Eerik Salmus

23. augusti pärastlõunal langesid Afganistanis NATO operatsioonil lahinguülesandeid täites Estcoy-8 lahingpioneerid veebel Eerik Salmus (26) ja seersant Raivis Kang (26).

Afganistani põhiseadusliku valitsuse vastased mässulised ründasid lahingpioneeride soomukit isevalmistatud lõhkekehaga paari kilomeetri kaugusel patrullbaasist Pimon Lõuna-Afganistani rahutus Helmandi provintsis Nad-e-Ali piirkonnas. Eesti pioneeride allüksus puhastas teed lõhkekehadest. Veebel Salmus langes rünnakus kohe, seersant Kang sai raskelt vigastada, tema elu ei õnnestunud meedikutel päästa.

1. Jalaväebrigaad on veebel Salmuse ja seersant Kangi lähedasi teavitanud. Kaitsevägi avaldab langenute lähedastele siirast kaastunnet ja palub ajakirjanikel respekteerida langenud allohvitseride perede ja sõprade leina.

Veebel Eerik Salmus alustas teenistust kaitseväes 2002. aastal ajateenijana Tapa Väljaõppekeskuses. Ta jätkas teenistust elukutselise kaitseväelasena Pioneeripataljonis ning hiljem Scoutspataljonis jaoülema ja lahingpioneerina. 2008. aastal osales veebel Salmus Estcoy-5 koosseisus välisoperatsioonil Afganistanis jaoülemana, kus sai ka haavata. Teda on autasustatud Kaitseväe eeskujuliku teenistuse ristiga.

Seersant Raivis Kang

Seersant Raivis Kang

Seersant Raivis Kang alustas teenistust 2003. aastal Piirivalve Narva-Jõesuu Õppekeskuses ajateenijana. Ta jätkas teenistust elukutselise kaitseväelasena Scoutspataljonis kuulipilduri, soomukiülema ja pioneer-demineerijana. Seersant Kang osales välisoperatsioonidel Afganistanis 2006. aastal Estcoy-2 ja 2007-2008. aastal Estcoy-5 koosseisus.

Praegu teenivad Lõuna-Afganistani rahutus Helmandi provintsis kaks Eesti jalaväekompaniid Estcoy-8 ja Estcoy-E, logistiline toetuselement NSE-7, staabiohvitserid ja staabiallohvitserid. Jalaväekompanii Estcoy-8 teenib Suurbritannia juhitava Helmandi väekoondise koosseisus. Afganistani valimiste julgeolekut tagama lähetatud Estcoy-E on liidendatud USA Merejalaväe 2. Brigaadiga.

Kokku on Eesti kontingendi suurus Afganistani Islamivabariigis 289 kaitseväelast.

Kaitsevägi osaleb NATO juhitud sõjalisel operatsioonil Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. aastast.

Kaitseministeeriumi 1. korruse fuajees (Sakala 1) on avatud kaastundeavalduste raamatud, samuti on Kaitseministeeriumi veebilehel www.kmin.ee avatud elektrooniline kaastundevalduste raamat.

Allikas: Kaitseväe Peastaabi 23.08.2009 pressiteade