Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Terved eluviisid / Tervis / Uuring: Eesti noorte meelest on alkoholi ja tubaka kuritarvitamine suur probleem

Uuring: Eesti noorte meelest on alkoholi ja tubaka kuritarvitamine suur probleem

Prindi see artikkel
3. september 2009

kusitlusIga teine 15-18-aastane Eesti noor usub, et riigis tuleks esmajärjekorras tegeleda alkoholi ja tubaka kuritarvitamise probleemiga, selgub uuringufirma Saar Poll küsitlusest.

Laste õiguste teemal teostatud uuring näitas, et Eestis on teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega võrreldes kõige rohkem (49%) neid noori, kelle meelest on alkoholi ja tubaka kuritarvitamine küsimus, millega riigivõimud peaksid esmajoones tegelema, teatas uuringufirma. Mitte üheski teises riigis 27-st ei asetunud alkoholi ja tubaka probleem nimekirjas esikohale. Läti ja Leedu noored pidasid prioriteetseks küsimuseks lastevastast vägivalda, ungarlased narkootikume, prantslased aga diskrimineerimist ja rassisimi ning taanlased hoopis laste seksuaalset kuritarvitamist.

Eesti noored jäid teiste riikidega võrreldes eriarvamusele veel muuski. Vastajailt küsiti, millistes valdkondades peaks valitsus ja riigiasutused õigusaktide või otsuste vastuvõtmisel iseäranis laste huvidega arvestama. Kui Euroopas üldiselt asetusid nimistu eesotsa haridus, laste turvalisus ja tervishoid, siis Eesti noored tõid olulise valdkonnana välja ka spordi ning vaba aja. Koguni 60% siin küsitletuist leidis, et sport ja vaba aeg on teemad, kus riigivõimud peaksid laste huve arvesse võtma, mis on kaks korda kõrgem kui Euroopa Liidu keskmine näitaja (32%). Samal moel eristus Eesti tulemus teiste riikide omast täpselt aasta tagasi teostatud uuringus.

Küsitluse laste õiguste teemal korraldas uuringufirma Saar Poll Euroopa Komisjoni tellimusel käesoleva aasta maikuus. Kokku küsitleti kogu Euroopas enam kui 10 000 noort inimest vanuses 15-18 eluaastat, sh 250 Eesti noort.

3. september