Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Filmikunst / Kumu Dokumentaal alustas sügishooaega

Kumu Dokumentaal alustas sügishooaega

Prindi see artikkel
3. september 2009

Kaader filmist "Tarmu täis", Basket Case.

Kaader filmist "Tarmu täis", Basket Case.

Autor: Kärt Einlo

Kumu Dokumentaal alustas eile uut sügishooaega.

Esimese filmina linastus lugu soome väikelinna korvpallimeeskonna püüdlustest kiirele edule. Paraku kujunes aga meeskonna eduloost hoopis kurblik-naljakas pilt sellest, mis saab, kui ambitsioonid ei vasta reaalsusele.

Soome lavastaja Oskari Pastila dokumentaalfilm “Tarmu täis” sai alguse väikelinna Porvoo korvpallimeeskonna ambitsioonika mänedžeri mõttest teha tiimist tõsielufilm. Mänedžeril oli plaan viia meeskond tippu.

„Tutvusin mänedžeriga ühe sõbra kaudu. Ta rääkis, et võõrmängijate limiit Soomes kaob ja sisse saab tuua rohkem välismängijaid,” tutvustas Kumu linastusel  filmi tausta režissöör Pastila.

„Oli ka teada, et mänedžer ja treener, keda plaaniti palgata, ei saa omavahel läbi. Kui filmi tegema hakkasin, arvasin, et suhted kujunevad huvitavaks, aga ei teadnud, et asi väga teravaks läheb,” lisas Pastila.

Mänedžer pani oma lootused välismängijatele ja nii saabusidki Ameerikast Soome väikelinna järjest mitu mängijat, kes pidid meeskonna kiirelt tippu viima. Eelarve kolmekordistus, aga ilma reaalse rahalise katteta. Ameerikast saabunud poisid toodi ilma mööblita korteritesse. Söögirahaks otsis mänedžer oma taskust viimaseid münte. Kaotati mitu mängu ja sponsorit.

Lõhe eduloo ja reaalse elu vahel süvenes. Varsti olid lõplikult tülis mänedžer treeneriga, kodumängijad ja võõrmängijad. Film lõpeb unistuse purunemise, mänedžeri lahkumise ning meeskonna lagunemisega.

Soomes esilinastus „Tarmu täis” jaanuaris ja reaktsioonid olid vastuolulised. „Üks seltskond andis meid kohtusse, treener vaid naeris filmi vaadates ja mänedžer palus osad kaadrid filmist eemaldada,” ütles Pastila. Siiski päris kohtulahendini olukord välja ei jõudnud.

Kumu Dokumentaali linastused toimuvad Kumu auditoorumis kolmapäeviti algusega kell 18.00. Järgmisena linastub hiina režissööri Yung Changi film „Mööda Yangtsed”, mis viib vaataja reisile mööda Jangtse jõge Hiinas.

Kumu Dokumentaali korraldab Pimedate Ööde Filmifestival koostöös kunstimuuseumiga.