Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Maailm / Eestil puudub info Arctic Sea relvaveo kohta

Eestil puudub info Arctic Sea relvaveo kohta

Prindi see artikkel
6. september 2009

Eesti õiguskaitseorganitel puudub info teel Soomest Alžeeriasse kaduma läinud kaubalaeval Arctic Sea toimunud võimaliku relvaveo kohta.

Riigiprokuratuuri avalike suhete talituse juhataja Gerrit Mäesalu ütles BNS-ile, et Eesti õiguskaitseorganitel puudub info, nagu oleks Arctic Seal toimunud relvade vedu.

Mäesalu sõnul teeb Eesti koostööd Arctic Sea juhtumi uurimiseks moodustatud rahvusvahelise uurimisrühma teiste liikmetega ning infovahetus toimub regulaarselt. “Koostöö on hea, kuid selle täpsemat sisu ma kommenteerida ei saa,” nentis Mäesalu.

Ka Soome keskkriminaalpolitsei kinnitas agentuurile STT, et neil ei ole andmeid Arctic Seal veetud relvade kohta. “Meil ei ole sellist infot. Erinevaid spekulatsioone on palju olnud,” ütles keskkriminaalpolitsei uurija Rabbe von Hertzen STT-le.

Ajaleht Sunday Times kirjutas pühapäeval, et teel Soomest Alžeeriasse kaduma läinud kaubalaeva Arctic Sea pardal oli Iraanile mõeldud relvalast ja alust jälgis Iisraeli välisluureteenistus Mossad.

Ajalehe kinnitusel põhineb informatsioon Venemaa ja Iisraeli allikatel, mille väitel olid peale puidulasti kaubalaeva pardal ka õhutõrjeraketid S-300, mis võeti peale Kaliningradis aset leidnud remonditööde ajal.

Väljaande allikate väitel andis Mossad Venemaa võimudele vihje, et relvalasti müügi taga seisavad allilmaga seotud endised sõjaväelased.

Kreml andis seepeale käsu laiaulatuslikuks mereväeoperatsiooniks, et ebamugavast olukorrast välja tulla, sest uute relvade sattumine kurjategijate valdusesse või Iraani müümine oleks olnud äärmiselt piinlik.

“Ametlik versioon juhtunust on täiesti naeruväärne ja mõeldi välja selleks, et Kreml saaks oma väärikuse säilitada,” ütles Vene sõjaväeallikas.

Umbes samasuguste, kuid veidi tagasihoidlikumate spekulatsioonidega tuli pühapäeval välja ka ajaleht Sunday Telegraph, mille versiooni kohaselt üritas Iisrael peatada relvasaadetist Iraani või Süüriasse.

Arctic Sea kaaperdamise uurimiseks on moodustatud rahvusvaheline uurimisrühm, kuhu kuuluvad Soome, Rootsi, Malta, Läti ja Eesti esindajad. Kolmapäeval kohtusid rahvusvahelise uurimisrühma esindajad Moskvas ka Venemaa ametvõimude esindajatega, et edasises koostöös kokku leppida.

Allikas: BNS, 06.09.2009