Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Eesti riik / Erakonnad / Rahvusvaheline konverents tõestas – otsedemokraatia toimib

Rahvusvaheline konverents tõestas – otsedemokraatia toimib

Prindi see artikkel
10. september 2009

Marju Lauristin

Marju Lauristin

Neljapäeval, 10. septembril korraldas Erakond Eestimaa Rohelised (EER) Tartus rahvusvahelisel konverentsi “Otsedemokraatia kui võimalus”.

Konverentsi avas Šveitsi saatkonna kantsler Beat Bürgi, kes rääkis otsedemokraatia ajaloost ja arengutest. Zürichi kantoni ringkonnakogude ühenduse president Hans Graf ja Valaisi Noorteparlamendi kaasasutaja Michael Rohmeder tõid praktilisi näiteid rahvahääletuste korraldamisest Šveitsis.

Briti investeerimispankur ja estofiil James Oates tõdes, et Eestil on võimalus Šveitsis aastasadade vältel sissetöötatud otsedemokraatia kiiremini ellu viia läbi e-demokraatia, mille heaks näiteks on e-valimised.

Tartu Ülikooli sotsiaalse kommunikatsiooni professor Marju Lauristin ütles, et parteipoliitika Eesti omavalitsustes on jõudnud absurdini ja näiteks linnades võiks kohalikel valimistel kaaluda asumipõhist esindajate valimist.

Kultuurilehe Sirp peatoimetaja Kaarel Tarand arendas edasi Lauristini mõtet leides, et omavalitsuse tasandil pole kohta parteidel ega parteipoliitikal.

EER esimene eestkõneleja Marek Strandberg kõneles, et kohaliku kogukonna poolt referendumite algatamise õigus paneb omavalitsusi oma igapäevaotsustes rahva arvamusega rohkem arvestama. „Šveitsi näitel on siduvate rahvahääletuste algatamise õigus on pannud esinduskogud rahvast rohkem otsuste ettevalmistamisse kaasama ja esindusvõimu otsused on muutunud rahvale meelepärasemateks,” toonitas Strandberg.

Ääsmäe külavanem Ahto Oja tõi näiteid sellest, kuidas elanike kogutud allkirju on vallavalitsuse poolt ignoreeritud.

Allikas: Erakonna Eestimaa Rohelised 10.09.2009 pressiteade