Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Kirjandus / Kumus esilinastub dokumentaalfilm raamatuillustraator Siima Škopist

Kumus esilinastub dokumentaalfilm raamatuillustraator Siima Škopist

Prindi see artikkel
15. september 2009

Siima Škop (foto: Kumu veebileht)

Siima Škop (foto: Kumu veebileht)

Teisipäeval, 15. septembril kell 18.00 esilinastub Kumu auditooriumis Rein Raamatu käesoleval aastal valminud dokumentaalfilm “Siima Škopi muinasjutuline maailm”.

Siima Škop (1920) on täna üks eesti vanimaid raamatuilustraatoreid. Tema illustreeritud lastekirjanduse klassikat meenutavad vaimustusega kõik praegu juba vanaema-vanaisa eas raamatusõbrad, ent ka täna neid raamatuid lehitsevad lapselapsed. H. C. Anderseni “Pöial-Liisist”, J. Ja W.Grimmi “Lumivalgekesest, ja W. Hauffi “Väikesest Mukist” kaunimaid raamatuid on 1950. aastate sotsrealismist välja kasvavas eesti lastekirjansuses keeruline isegi ette kujutada. Nende nimetatud raamatutega ja hiljem ka teistega tuleb kodudesse uskumatult üksikasjaline ja tõene muinaslugude atmosfäär. Lugematud pisiasjad, loodus- ja kostüümidetailid hoopis varasematest ajastutest erutavad laste meeli ja vaimustavad ka ettelugejaid.

Samal ajal on Siima Škop 1940. – 1950. aastail üks enim premeeritud ja institutsionaalselt esile tõstetud plakatiste. Tema kultuuripropagandistlikud ja poliitilised plakatid on esinduslikud ja jõulised. Film liigub koos vana kunstnikuga kohalikus eesti-juudi kultuurimaailmas ületades korduvalt ajapiire, minnes tagasi ja lõpetades ometi sealsamas, Tallinna Kunstifondi majas, väikeses raamatuid ja pilte täis korteris.

Allikas: Eesti Kunstnike Liidu 14.09.2009 pressiteade