Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Filmikunst / Matsalu loodusfilmide festival hindab filmilooja meisterlikkust

Matsalu loodusfilmide festival hindab filmilooja meisterlikkust

Prindi see artikkel
16. september 2009

Foto: www.matsalufilm.ee

Foto: www.matsalufilm.ee

Täna, 16. septembril algab Lihulas Matsalu loodusfilmide festival, kus kahekümne üheksa osaleva filmi hulgast valitakse välja kõige meisterlikum teos.

Festivali direktor Tiit Mesila ütleb, et Matsalu loodusfilmide hindamisel on üks peamisi kriteeriume, kuidas filmilooja valdab oma teoses erinevaid oskusi.

„Hinnatakse, kui professionaalselt ja südamega on mees filminud, samuti arvestatakse kõike, millest film koosneb – heli, pilti ja montaaži. Kõigest kokku tuleb filmi kvaliteet ja filmi elu,” ütleb Mesila.

Festivalile tuli kokku 168 filmi neljakümnest maailma riigist. Võistlusprogrammis osaleb neist 29 filmi, mis võistlevad kahes kategoorias- „Loodus” ning „Inimene ja loodus”.

Eesti loodusfilmi esindab noore režissööri Joosep Matjuse linateos „Vanamees ja põder”. Film räägib mehest, kes ligi nelikümmend aastat on käinud metsas põtradega suhtlemas.

„Filmide valik on tehtud kvaliteedi ja huvitavuse järgi,” ütleb Tiit Mesila.

„Loodusfilmid on ala, mille vastu inimene peab tundma sügavat kiindumust ja tõmmet. Oluline on ka pühendumine. Võime rõõmuga tõdeda, et noori tegijaid kasvab peale, Eestis ka. Joosep Matjusest, kelle film on tänavu ainsa Eesti filmina festivalil, tuleb kindlasti pühendunud loodusfilmi tegija. Ta on seda juba praegu,” lisab Mesila.

Filme hindavasse žüriisse kuuluvad Soome YLE televisiooni dokumentaalfilmide tegevprodutsent Irjaleena Eriksson, Inglise loodusfilmide produtsent Derek Kilkenny-Blake ja loodusfilmide stsenarist Rein Kuresoo, helilooja Alo Põldmäe ning režissöör Peeter Simm.

Matsalu loodusfilmide festival toimub 16. septembrist 20. septembrini ja sel aastal 7. korda.

Vaata ka: www.matsalufilm.ee