Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Eesti riik / Erakonnad / IRL toetab suurematesse linnadesse setu kaubamajade loomist

IRL toetab suurematesse linnadesse setu kaubamajade loomist

Prindi see artikkel
20. september 2009

tiitniiloIsamaa ja Res Publica Liidu volikogu kinnitas sel nädalavahetusel erakonna Setumaa-poliitika, mis näeb ette eelduste loomise „Seto Kaubamaja” asutamiseks suurematesse linnadesse kohaliku toodangu turustamiseks. Ühtlasi on eesmärk selle kaudu tutvustada ka Seto kultuuri.

„Maal hakkamasaamiseks vajame sissetulekut. Selleks on vaja müüa tooteid, teenuseid ja kultuuri. Müümiseks peab olema koht, hea müügikorraldus ja inimesed. Seto Kaubamaja peab eristuma muust tilu-lilust kõige sellega, mis välja panna on – ehtsad setu tooted erilises müügiõhustikus ehtsate setude poolt müüdavatena,” ütles IRLi Setumaa poliitika üks koostajatest Tiit Niilo (fotol).

Kaubamajade idee on üks tegevus piirkonna ellujäämiskavas, mille Isamaa ja Res Publica Liidu volikogu kinnitas sel nädalavahetusel erakonna Setumaa-poliitikana. Selle sisu on kokku leppinud erakonna Misso, Meremäe, Värska ja Mikitamäe osakonnad.

„IRL-i Setomaa poliitikat on vaja, kuna Setomaal kui tervikul on kohaliku elu edendamisel probleeme, mis on ainult Setomaale omased – riigipiiriga muudetud infrastruktuur, kogudused ja surnuaiad mõlemal pool riigipiiri, Euroopa Liidu maismaa välispiir, maailmas harukordne, elavalt säilinud pärimuskultuur. Probleemid ja valupunktid on Setomaa valdades enamjaolt ühised ning ühiselt ka lahendatavad,” ütles Niilo.

Tema sõnul on IRL-i Setomaa poliitika koostanud eelkõige, kuid mitte ainult, inimesed, kes elavad Setomaal ja teavad seeläbi tegelikku olukorda ning oskavad adekvaatselt seda olukorda hinnata ja analüüsida. Setomaa ühtse poliitika kaudu on võimalik leida parimad lahendused, et kasutada kõiki koostöövõimalusi Setomaa valdade arengu hüvanguks.

„Oleme läbi töötanud kultuuri-, ettevõtluse-, hariduse-, sotsiaal- ja riigikaitse valdkonnad. Kõigis neis on määratletud hetkeolukord, sõnastatud eesmärgid ning kirjeldatud tegevusi eesmärkide täitmiseks,” lausus Niilo.

Allikas: IRLi 20.09.2009 pressiteade