Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Filmikunst / Algab Ärkamisaja II filmifestival

Algab Ärkamisaja II filmifestival

Prindi see artikkel
21. september 2009

Kino Sõprus

Kino Sõprus

21.-27. septembril toimub Ärkamisaja II filmifestival, mille vältel näidatakse Balti ketti ja taasiseseisvumist meenutavaid filme Tallinna kinos Sõprus ning koostöös MTÜ-ga Kinobuss ka Eesti koolides.

Tallinna abilinnapea Kaia Jäppineni sõnul aitab eelseisev filmifestival ühiselt meenutada neid 20 aasta taguseid olulisi sündmusi, mis mõjutasid meid kõiki. „Kindlasti leiab festivali kavast huvitavat vaatamist igas vanuses kino- ja ajaloohuviline, seda enam, et sel aastal on võimalik vaadata lisaks Eesti filmidele ka Läti ja Leedu autorite põnevat loomingut ning seeläbi tutvuda erinevate ajalookäsitlustega,” märkis Jäppinen.

Kinos Sõprus linastuvad tööpäevadel kell 10.30 eesti keeles ja kell 12 vene keeles ärkamisaegsed filmid kooliõpilastele ja õhtuti kell 19 filmid, mida juhatavad sisse toonased tegevpoliitikud ja ühiskonnategelased, kes annavad kinokülastajatele põneva ülevaate selle ajastu põnevatest keerdkäikudest. Filmifestival hõlmab ka väljaspool Tallinna elavaid kooliõpilasi, kellele sõidab külla MTÜ Kinobuss meeskond, et ka maapiirkondade noortele tutvustada Eesti rahva taasiseseisvumise põnevat teekonda ja Balti keti saamislugu. Kinobuss külastab koole ajavahemikul 21.-25. september. Kinos Sõprus toimub ka Balti keti 20. aastapäeva märkivate ning ärkamisaja temaatikat käsitlevate filmide ideekavandite avalikul konkursil parimaks valitud ideekavandi alusel toodetud filmi „Balti loorberid” pidulik esilinastus. Filmi autoriks on Mati Talvik, filmi režissöör ja produtsent on Toomas Lepp. Filmi tootis Osaühing Videomeedia.

Eelmisel aastal 3.-8. novembril Tallinnas kinos Sõprus esimest korda toimunud Ärkamisaja Filmifestival kogus kokku 2380 külastajat. Muu hulgas jõudsid vaatajateni taasiseseisvumisaegsed dokfilmid „Balti tee” (1989), „See ilus sõna vabadus” (1988), „Kas oskame hoida ühte” I ja II osa (1989), „49 aastat hiljem” (1988) ning mitmed viimastel aastatel valminud linateosed, sealhulgas „Laulev revolutsioon” (2006). Mööda Eestit ringi sõitnud Kinobuss toimetas festivaliprogrammi ka üheksasse maakonda üle Eesti.

Allikas: Raepress, 15.09.2009