Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Eesti riik / Erakonnad / Savisaar: üha enam valimisliite on parteide moodustatud

Savisaar: üha enam valimisliite on parteide moodustatud

Prindi see artikkel
26. september 2009

edgarsavisaar2Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare sõnul on üha enam kohalikel valimistel kandideerivaid valimiliite parteide moodustatud ning niinimetatud “kodumuru”-tüüpi valimisliitude aeg on möödas.

Savisaare ütles laupäeval Tartus Keskerakonna volikogu istungil, et suur osa kohalikel valimistel kandideerivatest valimisliitudest on maskeeritud ühendused, kus on kümmekond poliitikakauget inimest, keda juhivad 3-4 parteifunktsionääri.

Eestis osaleb kohalikel valimistel 631 erakonna nimekirja ja 324 valimisliitude nimekirja. Keskerakond on oma nimekirjaga 205 omavalitsuses, mida on eelmisest valimistest 37 võrra rohkem. Reformierakonnal on parteinimekirjad 134 omavalitsuses, juurde tuli 18 nimekirja. Sotsiaaldemokraatidel 70 nimekirja, mida on 16 võrra enam, kui eelmistel valimistel.

Isamaa ja Res Publica Liidul (IRL) on eelmiste valimistega võrreldes väljas oluliselt vähem nimekirju. Kui Isamaaliit ja Res Publica ei olnud veel liitunud, oli neil kokku 183 nimekirja. Tänavustel valimistel on IRL-il 132 nimekirja ehk 51 võrra vähem.

Kõige suurem vähenemine on Rahvaliidul, kes eelmistel valimistel esines oma nimekirjaga 174 omavalitsuses, nüüd aga 30 omavalitsuses, ehk 144 nimekirja võrra vähem. Rahvaliidu nimekirjad kadusid pea kõigis maakondades peale Jõgevamaa.

Savisaare sõnul on valimisliite on rohkem just nendes maakondades, kus varem olid tugevad Rahvaliit ja Res Publica, eeskätt Kagu-Eestis, Harjumaal ja Pärnumaal.

“Tuleb välja, et osades omavalitsustes rahvaliitlased, reformikad ja respublikaanid häbenevad oma erakonda ja hullutavad inimesi niinimetatud apoliitilise valimisliiduga. Kui osa erakondi räägib, et neile justkui kuulub ka terve rida valimisliitusid, siis sellega ütlevad nad avalikult välja, et teevad sohki ja petavad valijaid,” ütles Savisaar.

Allikas: BNS, 26.09.2009