Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Eesti riik / Riigikontroll ja Eesti Pank / Suri endine riigikontrolör Hindrek Meri

Suri endine riigikontrolör Hindrek Meri

Prindi see artikkel
29. september 2009

Hindrek-Peeter Meri (foto: ERR)

Hindrek-Peeter Meri (foto: ERR)

Teisipäeval suri Eesti iseseisvuse taastamise järgne esimene riigikontrolör ning president Lennart Meri vend Hindrek-Peeter Meri.

Hindrek Meri suri teisipäeva hommikul 75-aastasena raske haiguse tõttu, ütles Lennart Meri poeg Mart Meri BNS-ile.

Hindrek Meri sündis 21. veebruaril 1934. aastal Berliinis diplomaat Georg Meri noorema pojana. Aastatel 1941-1946 oli ta koos ema ja venna Lennartiga küüditatuna Siberis. Meri lõpetas 1958. aastal Tartu ülikooli majandusgeograafina ja töötas 1957-1990 Eesti NSV riiklikus plaanikomitees, sealhulgas 1988-1990 plaanikomitee esimehe esimese asetäitjana. 1981. aastal töötas Meri üheksa kuud Vietnamis sealse plaanikomitee nõunikuna.

Aastatel 1990-1997 oli Hindrek Meri Eesti riigikontrolör, pannes aluse tänasele riigikontrollile ja juhtides seda riigi ülesehitamise kõige raskemal ajal.

Hindrek Meri järjekindlus ja ausus avaldasid suurt mõju Eesti riigi ja maksumaksjate raha kasutamise heade tavade ning seadusraamistiku kujundamisele, teatas riigikontrolli pressiesindaja BNS-ile.

Pärast seitsmeaastast teenistust riigikontrolörina sai Hindrek Meri Eesti Panga nõukogu liikmeks, kellena ta töötas aastatel 1998-2003.

Riigikontrolli teatel on Hindrek Meri elu ja töö tunnistuseks sellele, kuidas eri aegadel jääda iseendaks, hoida ja edasi anda perekondlikke traditsioone abikaasa, isa, vanaisa ja onuna.

Pensionipõlves oli Meri pühendunud oma Märjamaa lähedal asuva Paeküla mõisa taastamisele. 2008. aastal ilmus temalt mälestusteraamat “Tagasivaateid veerevast vagunist”, mis rääkis tema ja ta perekonna elusaatusest. Hindrek Meri otsis tõde ja lõpetas ka oma mälestusteraamatu tõdemusega: igaüks otsigu ise tõde.

Allikas: BNS, 29.09.2009