Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Filmikunst / Lühimängufilm “Krantsid” võitis Reykjavikis auhinna

Lühimängufilm “Krantsid” võitis Reykjavikis auhinna

Prindi see artikkel
30. september 2009

krantsid

Kaader filmist "Krantsid"

Režissöör Sutharsan Bala ja produtsent Marianne Ostrati ühine Balti Filmi- ja Meediakooli magistritöö, lühimängufilm “Krantsid”, võitis kolmapäeval lõppenud 20. Nordisk Panorama 5 Cities Film Festivalil New Nordic Voicese võistlusprogrammi eriauhinna.

Tegemist oli “Krantside” teise festivali ja rahvusvahelise esilinastusega.

25-30. septembrini 2009 Reykjavikis, Islandil, toimunud Nordisk Panorama filmifestivalil võistlesid uued Skandinaaviamaade lühi- ja dokumentaalfilmid. “Krantsid” osales festivali New Nordic Voicese võistlusprogrammis, mis on mõeldud spetsiaalselt noortele režissööridele, kelle filmid ei ole varem Nordisk Panorama festivalil linastunud. New Nordic Voicese võistlusprogrammis osales kokku 11 filmi ja välja anti kaks auhinda. Peapreemia, New Nordic Voices Awardi, võitis Rootsi režissööride William Johanssoni ja Lars Edmani dokumentaalfilm “Toxic Playground”.

“Krantside” maailma esilinastus toimus 12. juunil 2009 Grimstadis 32. Norra lühifilmifestivali norra võistlusprogrammis pälvides eripreemiad žüriilt ning Norra Dramaturgide Liidult.

9-18. oktoobril 2009 osaleb “Krantsid” 25. Varssavi filmifestivali lühifilmide võistlusprogrammis.

Eestis film “Krantsid” veel esilinastunud ei ole.

39-minuti pikkuse lühimängufilmi “Krantsid” peategelane on 24-aastane moslemi neiu Nazeeya, kellel on jäänud üks päev, et leida endale Eestist mees enne kui vanaisa ta tagasi koju viib ning traditsioonidele vastavalt oma sõbrale mehele paneb. “Krantsid” on traagiline lugu põlvkondade vahelisest mittemõistmisest ning sellest, et isiklik vabadus võib maksta väga kõrget hinda. “Krantsid” on kaudselt inspireeritud režissööri enda läbielamistest – Sutharsan Bala oli 4-aastane kui ta kodusõja tõttu Sri Lankalt Norrasse emigreerus.

“Krantside” peaosades astuvad üles näitlejad Jekaterina Novosjolova, Ago Soots, Jevgeni Gajchuk ja filmimise hetkel 14-aastane Tallinna Prantsuse Lütseumi õpilane Paulo Kulešov, kelle jaoks on tegemist esimese filmirolliga. Film on eesti ja vene keeles ning võetud üles Tallinnas.

Allikas: Eesti Filmi Sihtasutuse 30.09.2009 pressiteade