Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Eesti riik / Ministeeriumid / Pereõed saavad olulisema rolli ja enam vastutust

Pereõed saavad olulisema rolli ja enam vastutust

Prindi see artikkel
1. oktoober 2009

Sotsiaalministeerium saatis teistele ministeeriumitele kooskõlastamiseks muudatused, millega suureneb pereõdede roll ja vastutus, reguleeritakse laste ennetavaid tervisekontrolle ning uuendatakse perearsti kättesaadavuse nõuded.

Olulisima muudatustena defineeritakse pereõe roll ning täpsemalt ka tema vastutus. Pereõdede vastuvõttude arv perearsti praksises on järjest suurenenud ning muudatuste jõustumisel on senisest selgemalt määratletud toiminguid, mida saab teha pereõde. Näiteks saab pereõde jälgida ja nõustada kroonilist haiget, teha tervele lapsele ennetavat tervisekontrolli või anda viirushaigustesse haigestunud patsientidele esmast nõu.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul on oluline, et pereõdede tegevus saab senisest täpsema vastutuse. „Parim esmatasandi arstiabi on meie inimeste tervise jaoks ülimalt oluline. Tehtavate muudatuste eesmärk on muuta esmatasandi arstiabi kättesaadavamaks, sest mitmeid küsimusi saab aidata lahendada ka pereõde,” ütles minister.

Määrusega täpsustatakse, et perearstiga peab koos töötama üks täiskohaga õde, kehtestatakse laste ennetavate tervisekontrollide ajakava koos nende jaotusega arsti ja õe vahel ning uuendatakse kättesaadavuse nõudeid.

Perearstide hinnangul ei ole põhjendatud praegune nõue, et arsti vastuvõtule peab pääsema kolme päeva jooksul. Ägeda tervisemurega peab arsti juurde kindlasti saama samal päeval. Teistel juhtudel on kavas lubatud ooteaega pikendada kolmelt päevalt viiele. Krooniline haige, kelle terviseseisund on stabiilne, saab koos arsti või õega ette planeerida oma regulaarset tervisekontrolli või retsepti uuendamist. Kui aga krooniline haigus ägeneb, siis peab inimene saama arsti või õe vastuvõtule samal päeval.

Eelnõu esitatakse kooskõlastamiseks e-õiguse kaudu ministeeriumidele ning arvamuse avaldamiseks Eesti Perearstide Seltsile, Eesti Õdede Liidule, Eesti Haigekassale ja Tervishoiuametile.

Muudatuste väljatöötamisse olid kaasatud perearstide ning pereõdede esindusorganisatsioonid. Muudatused on kavas jõustada järgmise aasta algusest.

Allikas: Sotsiaalministeeriumi 01.10.2009 pressiteade