Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Muinsuskaitse / Koigi mõisa peahoone on restaureeritud

Koigi mõisa peahoone on restaureeritud

Prindi see artikkel
2. oktoober 2009

Koigi mõis (foto: jarvamaa.googlepages.com)

Koigi mõis (foto: jarvamaa.googlepages.com)

Täna pealelõunal avati Järvamaal restaureeritud Koigi mõisakool, mis valmis tänu Norra ja Euroopa majanduspiirkonna finantsmehhanismi 15 miljonilisele toetusele.

Kultuuriminister Laine Jänese sõnul on koolimajadeks kohandatud mõisahoonetes laste arengut toetav miljöö, sest ajalooline õhustik distsiplineerib seda kordumatut ilu hoidma ning kujundab juba varakult suhtumist kultuuriväärtustesse. “Ma usun, et see õpikeskkond mõjutab laste ilumeelt ja annab neile ka oskuse kujundada ümbritsevat keskkonda”, ütles Jänes. Ta lisas, et paljud mõisad on lisaks koolitegevusele ka piirkondlikuks kultuuri- ja turismipaigaks ja tänu Norra toetusele muutuvad need külastajatele veelgi ligitõmbavamaks.

Hoone põhikorruse parempoolne tiib jääb koolitegevuse tarbeks, hoone keskosas paiknevat saali hakkab kasutama nii kool kui kohalik kogukond oma üritusteks ja vasakpoolses tiivas paiknevad huvitegevuse ruumid ja koolimuuseum. Mõisahoone teisele korrusele rajati arvutiklass-internetipunkt, kunsti- ja käsitööklass ning raamatukogu.

Restaureerimistööde käigus tulid muuseumiks kavandatud ruumis värvikihtide alt välja laemaalingud, mis osaliselt puhastati. Lisaks avastati võlvkeldrid, mille olemasolu seni teada polnud, kuid mida ei saanud siiski kasutusele võtta, kuna on liiga madalate lagedega. Teise korruse arvutiruumis on läbi klaasi eksponeeritud põranda suursugune kandekonstruktsioon.

Norra ja Euroopa majanduspiirkonna finantsmehhanismi abil toetatakse üheksa mõisakooli – Kiltsi, Koigi, Kõpu, Laupa, Olustvere, Puurmani, Rogosi, Vasta, Väätsa hoonete restaureerimist kogusummas 128,7 miljoni krooniga.

Tänaseks on lõppenud Rogosi mõisa põhjatiiva, Olustvere mõisa talli ja viinaköögi ning Koigi mõisa peahoone restaureerimistööd. Ülejäänud objektid valmivad hiljemalt 2011. aasta alguseks.

Kultuuriministeerium on viimase üheksa aasta jooksul toetanud mõisakoolide riiklikust programmist mõisakoolide restaureerimist ning arendustegevusi kokku ligi 50 miljoni krooniga.

Allikas: Kultuuriministeeriumi 02.10.2009 pressiteade