Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Kirjandus / Nobeli meditsiinipreemia avab nädalapikkuse auhinnajagamise

Nobeli meditsiinipreemia avab nädalapikkuse auhinnajagamise

Prindi see artikkel
5. oktoober 2009

Nobeli 2008.a rahupreemia laureaat Martti Ahtisaari

Nobeli 2008.a rahupreemia laureaat Martti Ahtisaari

Esmaspäeval selgub tänavuse Nobeli meditsiinipreemia laureaat ning algab mainekate preemiate jagamise nädal, kus enim tähelepanu pälvivad tavapäraselt kirjandus- ja rahupreemia.

Selgi aastal on spekulatsioonid viimatinimetatud preemiate võitjate osas meedias suureks kõneaineks. Samas ei ole vastavalt neljapäeval ja reedel avalikustatavate laureaatide osas selged soosikud välja kujunenud.

Erinevaid preemiaid väljastavad komiteed ei avalikusta kunagi kandidaate, mis annab meediale võimaluse suuremaks spekuleerimiseks.

Rootsi ja rahvusvaheline meedia on ühe võimaliku meditsiinipreemia võitjana märkinud USA teadlasi Elizabeth Blackburni, Carol Greiderit ja Jack Szostakit, kes 2006. aastal võitsid Laskeri preemia telomeraasi etteennustamise ja avastamise eest. Nimetatud ensüüm aitab kromosoomidel rakkudes püsida igavesti noorena, avastus on pälvinud nii inimese vanust kui erinevaid haigusi uurivate teadlaste suure tähelepanu.

Kuna nende töö kompab mõnevõrra keemia piirialasid, ei välista meedia ka kolmiku nimetamist keemiapreemia laureaadiks kolmapäeval.

Mullu tunnistati meditsiinipreemia laureaatideks Saksa teadlane Harald zur Hausen ning prantslased Francoise Barre-Sinoussi ja Luc Montagnier. Viimased kaks avastasid aidsi põhjustava HI-viiruse, sakslane sai preemia emakakaelavähki põhjustava viiruse avastamise eest.

Füüsikapreemia laureaat avaldatakse teisipäeval.

Kirjanduspreemia osas ennustatakse võitu nii luuletajale, viimati pärjati 1996. aastal, kui ka hispaaniakeelsele kirjanikule, viimati 1990. aastal.

Mullu võitis kirjanduspreemia prantsuse kirjanik Jean-Marie Gustave Le Clezio.

Vaid Nobeli rahupreemia laureaat avaldatakse väljaspool Rootsit, Norra pealinnas Oslos. Eelmisel nädalal ütles auhinnakomitee, et nad ei ole teinud oma valikut 205 sel aastal esitatud kandidaadist. Komitee kohtub enne reedet otsustamiseks veel kahel korral.

Norras viibivad vaatlejad ennustasid, et komitee pöördub tagasi klassikalise rahu tõlgendamise juurde. Viimastel aastatel on preemiat laiendatud nii keskkonna kui kliimamuutuse valdkonda.

Tänavu räägitakse võimalike võitjatena kobarpommide kasutamise vastu võitlevatest organisatsioonidest.

Mullu pälvis rahupreemia Soome endine president Martti Ahtisaari kauaaegse rahuvahendajatöö eest.

Järgmise nädala esmaspäeval paneb auhinnanädalale punkti Nobeli majanduspreemia laureaadi väljakuulutamine. Majanduspreemia on ainuke kuuest preemiast, mis ei olnud algselt Rootsi keemiku ja inseneri Alfred Nobeli testamendis, milles ta pani aluse preemiatele.

Sel aastal on laureaatidel võimalus saada 10 miljoni Rootsi krooni (ligi 15 miljoni Eesti krooni) suurune auhinnaraha, mida komitee võib jaotada kuni kolme võitja vahel ühes kategoorias.

Allikas: BNS, 05.10.2009