Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Maailm / Nobeli kirjanduspreemia võitis Saksa kirjanik Herta Müller

Nobeli kirjanduspreemia võitis Saksa kirjanik Herta Müller

Prindi see artikkel
8. oktoober 2009

nobelkirjandusTänavuse Nobeli kirjanduspreemia võitis Rumeenia päritolu Saksa kirjanik Herta Müller.

Rootsi Akadeemia andis 10 miljoni Rootsi krooni suuruse preemia 56-aastasele Rumeenias sündinud Müllerile, tunnustades tema oskust kujutada luule ja proosa abil “ilmajäetute maastikku”.

Müller on pärit Rumeenia saksakeelsest vähemusest ja tema isa teenis Teise maailmasõja ajal Saksa SS-is. Pärast 1945. aastat küüditasid Rumeenia kommunistid tema ema Nõukogude Liitu töölaagrisse.

Müller vallandati tema esimeselt töökohalt tõlkijana, sest ta keeldus töötamast diktaator Nicolae Ceausescu salapolitsei heaks.

Ta otsustas kirjandusele pühenduda ning debüteeris 1982. aastal lühijuttude kogumikuga “Niederungen”. Seda tsenseeriti Rumeenias ja tema esimesed teosed toimetati riigist salaja välja. Nii see teos kui ka kaks aastat hiljem ilmunud “Drückender Tango” (”Rõhuv tango”) räägivad korruptsioonist ja rõhumisest ühes Rumeenia saksakeelses külas.

Müller põgenes Lääne-Saksamaale 1987. aastal – kaks aastat enne Berliini müüri langemist.

Tänavu on kirjanduspreemia laureaadi rahvus suurema tähelepanu all olnud, sest eelmisel aastal leidis akadeemia endine alaline sekretär Horace Engdahl, et ameeriklased ei osale kirjanduse “suures dialoogis”.

Seetõttu oli spekuleeritud, et preemia antakse selle solvamise heastamiseks just ameeriklasele.

Allikas: BNS, 08.10.2009