Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Eesti riik / Ministeeriumid / Esilinastub dokumentaalfilm „Krimmi õpetaja“

Esilinastub dokumentaalfilm „Krimmi õpetaja“

Prindi see artikkel
11. november 2009

Katkend filmist. Tiina Rekand heiskab Eesti tare ees lipu. Foto: HTM

Katkend filmist. Tiina Rekand heiskab Eesti tare ees lipu. Foto: HTM

Täna kell 14.00 esilinastub Haridus- ja Teadusministeeriumi saalis (Munga 18, Tartu) äsjavalminud dokumentaalfilm „Krimmi õpetaja”. Filmi peategelasteks on Eesti riigi poolt Krimmi Aleksandrovka keskkooli lähetatud eesti keele õpetaja Tiina Rekand ning kohaliku eesti seltsi esinaine Rita Kuusk-Kadilkina.

2008. aasta augustis sõitis Krimmi sisemaale Aleksandrovka Keskkooli eesti juurtega lastele eesti keelt õpetama ajalehe Postimees 23-aastane reporter Tiina Rekand. Elama asus ta Krasnodarka küla eesti seltsi esinaise Rita Kuusk-Kadilkina juurde. Kadilkina on Järvamaalt 1860. aastatel Krimmi rännanud eestlaste järeltulija ehk krimmieestlane, nagu ta enda kohta ütleb.

Tänases Krasnodarkas on veel inimesi, kes omavahel kohtudes eesti keelt räägivad. On ka paarkümmend last, kellele meeldib eestikeelseid laule laulda. Neid on lastele õpetanud kõik Eestist tulnud õpetajad, õpetas ka Tiina Rekand.

„Kui Tiina esimesi kordi Aleksandrovka koolis oma eesti keele klassi läks, pani ta mängima Chalice ja Kõrvitsa loo „Minu inimesed”. Istus, kuulas ja laulis vaikselt kaasa. Seal kõlavad sõnad: “Kui süda on suur, siis vahemaad on väiksed”. Nii ta ongi – nii elus kui filmis,” ütles filmi autor ja produtsent Vahur Laiapea.

Aleksandrovka kool, Rita Kadilkina kodu ja selle kõrval asuv Krasnodarka eestlaste kohtumispaik Eesti tare on kohad, kus Tiina ja Rita toimetavad. Film on sündinudki nende tegemisi jälgides.

Filmi autor ja produtsent on Vahur Laiapea, heliloojaks oli Liisa Hirsch. Filmi tootis filmistuudio Ikoon ning selle valmimist toetasid Haridus- ja Teadusministeerium, Kultuuriministeerium, rahvastikuministri büroo ning Eesti Kultuurkapital.

Esilinastusel on kohal režissöör ning peaosalised.

11. novembril tähistab Haridus- ja Teadusministeerium ühtlasi ka 91. aastapäeva, mil uksed on avatud kõigile huvilistele.

Allikas: Haridus- ja Teadusministeeriumi 11.11.2009 pressiteade