Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Kunst / Tallinnas avatakse Allan Murdmaa mälestusnäitus

Tallinnas avatakse Allan Murdmaa mälestusnäitus

Prindi see artikkel
18. november 2009

Allan Murdmaa (foto: Arhitektide Liit)

Allan Murdmaa (foto: Arhitektide Liit)

Arhitektuuri- ja Disainigaleriis (Tallinn, Pärnu mnt 6) avatakse kolmapäeval, 18. novembril kell 18 Allan Murdmaa näitus.

Näitus oli planeeritud juubelinäitusena. Allan Murdmaa (04.08.1934-15.11.2009) suri ööl vastu 16. novembrit, millega seoses kavandatud näitus kujuneb kahjuks mälestusnäituseks.

Väljapanekuga kaasneb Allan Murdmaa elu ja loomingut tutvustav väljaanne (koostanud Toivo Tammik, kujundanud Martin Pedanik), milles antakse eelkõige sõna autorile endale, aga ka teistele tema lähedal olnud inimestele.

Legendaarne arhitekt Allan Murdmaa on Eesti arhitektuuri- ja kunstilukku jätnud jälje eelkõige monumentide loojana: koostöös meie väljapaistvate skulptorite Albert Eskeli, Matti Variku, Riho Kulla, Jaak Soansi, Aime Kuulbuschiga on ta suutnud projekteerida vaatamata nõukogude aja ideoloogilisele survele keskkonna eripära arvestavaid kunstiküpseid monumentaalkunsti lahendusi. Tema esimene monument oli Amandus Adamsoni mälestusmärk Kadriorus, sellele järgnesid Eduard Vilde monument Tallinnas Harju tänavas, Tehumardi lahingu tähistis Saaremaal, Jõgeveste vennashaua tähis, 1924. aasta ülestõusu (mässu) monument Tallinnas Toomepea nõlva all, Kristjan Jaak Petersoni monument Tartu Toomemäel, kõnelemata aegade keerisesse jäänud suurejoonelisest Maarjamäe memoriaalist, mille juures Murdmaa ei osalenud ainult arhitektina, vaid kogu loomingulise kollektiivi juhina.

Murdmaa on loojanatuurilt eelkõige kunstnik, arhitektitegevuseks vajalikule haldus- ja bürokraatiasuutlikkusele vaatas ta kui teisejärgulisele. Kuid vaatamata sellele on ta taas koostöös Mart Pordiga tegutsenud linnaplaneerimise alal või Vello Tammega loonud novaatorlikke sisekujundusi (Pegasuse kohvik, Ku-Ku klubi, Gloria restoran). Allan Murdmaal on etendanud olulist rolli ka noorte arhitektide koolitamisel 1970ndail: värske ning jõulise loojanatuurina suutis ta käima lükata terve põlvkonna jagu nüüdseks juba klassikuteks tõusnud arhitekte, oli õppejõud ka Tallinna koolkonna arhitektidele.

Näituse on koostanud Toivo Tammik, fotode autor on Arne Maasik ning seda võib vaadata austusavaldusena meie kultuuri ühele legendile, kes viimased aastakümned on avalikust elust kõrvale jäänud. Väljas on Allan Murdmaa olulisemate tööde fotodokumentatsioon ning XXI sajandil valminud monumentaalkunsti konkursitööde maketid. Vanameistri erk osavõtt olulisematest konkurssidest näitab jätkuvat kõrgvormi, jääb üle vaid kahetseda, et pea kaks aastakümmet ei leidnud ühiskond suurele monumentalistile rakendust.

Allikas: näituse korraldaja 17.11.2009 pressiteade