Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Filmikunst / Esilinastub uus tõsielufilm boheemlasest, kellest saab peapiiskop

Esilinastub uus tõsielufilm boheemlasest, kellest saab peapiiskop

Prindi see artikkel
18. november 2009

Režissöör Jaan Kolber ja peategelase pinginaaber ning sõber Joosep Tammo

Režissöör Jaan Kolberg ja peategelase pinginaaber ning sõber Joosep Tammo

21. novembril esilinastub kinos Artis režissöör Jaan Kolbergi elulooline autorifilm „Via Avium”. Film räägib loo boheemlasest, kellest kujuneb peapiiskop. „Via Avium” on vaimsete otsingute ja eneseleidmise tee läbi nõukogude aja tänapäeva.

Filmi peategelane Andres Põder alustas otsinguid loodusteadustest, tegeles arheoloogiliste väljakaevamistega, luule ja filosoofiaga ning jõudis teoloogiani välja.

„Mäletan esimest kohtumist Põderiga. Tal olid pikad juuksed ja jalas, tol ajal küllaltki haruldased, teksapüksid. Hiljem mulle öeldi, et Andres tahab sellepärast nii moodne välja näha, et noori paremini kiriku juurde tuua,” räägib Jaan Kolberg.

Film vaatleb Andrese elu läbi nelja koguduse, kus ta on teeninud, puudutab ajastu iseärasusi, nõukogude korda ja survet kiriku tegevusele ning jõuab tänapäeva välja. „Via Avium” on lugu kutsumusest ja ideaalidest.

Lugu jutustavad ajastukaaslased, ema, füüsikaõpetaja ja sõbrad. Teiste hulgas räägivad Joosep Tammo, Illar Hallaste, Eenok Haamer, Heigo Ritsbek, Tiit Salumäe ja Herbert Murd.

Filmi nimi „Via Avium” on viide samanimelisele rokk-ooperile, mille sõnad on Andres Põderi kirjutatud ning muusika Erkki-Sven Tüüri looming.

Andres Põder. Foto: erakogu.

Andres Põder. Foto: erakogu.

Film linastub lisaks Tallinnale ka Pärnus, Räpinas,Viru-Nigulas ja Suure-Jaanis.

Tõsielufilmi „Via Avium”  tootmist toetasid Eesti Kirikute Nõukogu, Eesti Evangeelne Luterlik Kirik, SA Räpina Kultuurkapital, Räpina vald, Suure-Jaani vald ja Jüri Ehasalu.

Filmi võtted toimusid 2009. aasta suvel ja sügisel Tallinnas, Viru-Nigulas, Suure-Jaanis, Räpinas ja Pärnus. Film valmib St Michaels Media ja Stuudio Navona koostöös. Produtsendid on Kärt Einlo ja Agnes Böning.