Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Filmikunst / Homsest algab PÖFFi filmimaraton

Homsest algab PÖFFi filmimaraton

Prindi see artikkel
26. november 2009

Pöffihundi skulptuur Solarise keskuse ees

Pöffihundi skulptuur Solarise keskuse ees

Täna õhtul avab film „(500) päeva armastust” ametlikult 13. Tallinna Pimedate Ööde Filmifestivali (PÖFF) ja homsest, 27. novembrist läheb lahti festivali filmimaraton.

PÖFFi juht Tiina Lokk ütles põhiprogrammi tutvustaval pressikonverentsil, et esmakordselt sel aastal ei ehita festival ühtegi ajutist kinoteatrit. „Kõlab natuke uskumatult, aga võttis 13 aastat, kui filmifestival sai endale lõpuks oma kinosaalid,” ütles Lokk.

Selle aasta PÖFFi põhiprogrammis saab Solarise keskuse kinosaalides näha 220 täispikka filmi 74 riigist. Esimest korda toimub festivali raames Põhja-Ameerika indie-filmide konkurss, kus omavahel võistlevad 10 filmi Ameerika Ühendriikidest ja Kanadast. Paljud neist saavad just PÖFFil Euroopa esilinastuse.

Kuuendat aastat saab näha rahvusvahelise võistlusprogrammi EurAsia raames filme Euroopast ja Aasiast. Sel aastal linastub 20 filmi.

Esimesena maailmas näeb PÖFFi publik võistlusprogrammi EurAsia kuuluvat Ilon Wiklandi eluloost kõnelevat Soome dokumentaalfilmi „Ma joonistan, seetõttu olen” ning Rumeenia ja Moldova koostööfilmi „Pulmad Bessaraabias”.

Teist korda leiab aset ka Tridensi Balti täispikkade filmide konkurss, kus linastub üheksa mängufilmi Eestist, Lätist ja Leedust.

Kõiki võistlusprogramme hindavad rahvusvahelised žüriid. Festivalil on esindatud ka rahvusvahelise filmiajakirjanike ühingu FIPRESCI žürii, kes hindab Balti filme. Lisaks hindab filme Rahvusvahelise Filmiklubide Föderatsiooni (FICC) ja Aasia Filmikunsti Edendamise Võrgustiku (NETPAC) züriid.

PÖFFi kavas on seekord 17 filmi, mis on oma riigi poolt esitatud kandideerima parima võõrkeelse filmi Oscarile.

Festivali fookuses on tänavu portugalikeelne kino ning Knut Hamsuni romaanide ekraniseeringud. Traditsioonilistele eriprogrammidele nagu Montoni moefilmid, dokumentaalfilmide programm „doc@poff”, ööfilmide programm ning inimõiguste eriprogramm, näeb sel aastal esimest korda ka PÖFFi programmimeeskonna soovituskava „PÖFFi vitamiinilaks”.

PÖFF toimub tänavu lisaks pealinnale ka Tartus, Viljandis, Narvas, Jõhvis, Kärdlas, Valgas ning esmakordselt ka Paides ja Viimsis.

Piletid on müügil PÖFFi Infokeskuses Solarise Keskuses, kõigis festivali kinodes ning Piletilevi müügipunktides.

Festivali võitjad kuulutatakse välja reedel 4. detsembril Solarise Keskuse Nokia kontserdimajas. PÖFFi lõpetab Venemaa mängufilm “Moevennad”.

Vaata lisaks: www.poff.ee