Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Kirjandus / Pärnus avati “Puškiniana”

Pärnus avati “Puškiniana”

Prindi see artikkel
23. detsember 2009

Aleksander Puškin

Aleksander Puškin

Kolmapäeval, 23. detsembril avati Uue Kunsti Muuseumis Pärnus Puškini mälestusele pühendatud fotograafide Inna Mehhovitši ja Igor Tree lavastuslik sari “Puškiniana”, mis sündis koostöös tuntud näitlejate ja poliitikutega.

“Puškinianaga” kaasneb ka äraarvamismäng. Nende mängurite vahel, kes tunnevad ära Puškini-aegadesse ümberkehastunud poliitikud ja näitlejad, loositakse näituse lõppedes välja auhinnad, milleks on viis 2010.aasta vabapääset Uue Kunsti Muuseumisse.

Sel aastal möödus 210 aastat suure vene poeedi Aleksander Sergejevitš Puškini sünnist.

Pärnuga on luuletajal mitmeid seoseid. Esiteks elas siin 18. sajandi alguses tema vaarisa Hannibal, kes jõudis oma karjääri tippu Peeter I õukonnas. Etioopiast pärit Hannibal sattus pärast keisri surma ebasoosingusse ja saadeti pagendusse Siberisse. Pärast vabanemist 1731. aastal määrati Hannibal Pärnu kindluslinna komandandiks. Oma legendaarsest vaarisast, Peeter Esimese Moorlasest, kirjutab luuletaja värvikalt oma kirjatöös “Minu saksa elulugu”.

Puškini 100-ks sünniaastapäevaks istutasid Pärnu Poeglaste Gümnaasiumi õppurid oma kooli aeda noore tamme, mis sirgus hiigelpuuks ja mille ilu saab täna nautida Kuninga tänava kooli aia lõunapoolses nurgas.

16. novembril toimus Riigikogus fotonäituse “Puškiniana” esmaesitlus.

PUŠKINIANA – MTÜ “Russki Dom-Estonia”, Stiili- ja Meigikooli, St. Olavi ja Ecolandi hotelli ühisprojekt.

Tuntud eesti inimesed kanduvad XIX sajandisse. Ümberkehastumises on neid aidanud professionaalid, projekti “Metamorfoos” autorid – jumestaja Maria Rõuk, juuksur Jelena Selivjorstova, moekunstnik Hristina Poš, fotograafid Inna Mehhovitš ja Igor Tee, Puškini muuseumi direktor Alla Belenkova.

Näituse avamisel Riigikogus õnnitles kultuuriminister Laine Jänes initsiatiivgruppi ja tänas unikaalse võimaluse eest mitte ainult jäljendada Puškini kaasaegseid, mitte kopeerida tuttavaid portreid, vaid ka ise osaleda selles ajamasina tagasikeeramises.

Ministri sõnul väärib näitus tutvustamist mitte ainult Eestis, vaid ka teistes Euroopa Liidu riikides.

Tahtmatult meenuvad luuletaja Appolon Grigorjevi sõnad: “Puškin on meie varandus!”

Näituse autorid tänavad kõiki, kes leiavad aega neisse kaugetesse, kuid samas väga romantilistesse aegadesse süüvida.

Muuseum avatud pühadeperioodil:

23. detsember 9-17.00

24. detsember 10-16.00

26. detsember 11-17.00

27. detsember 11-17.00

31. detsember 10-18.00

1. jaanuar 12-18.00

Vaata ka: www.chaplin.ee

Allikas: www.muuseum.ee