Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Haridus ja teadus / Õpilasesinduste Liit: Eksamivalik on õpilase õigus, mida kool peab toetama

Õpilasesinduste Liit: Eksamivalik on õpilase õigus, mida kool peab toetama

Prindi see artikkel
12. jaanuar 2010

Matemaatika riigieksam 18.05.2007 (foto: www.vpg.vil.ee)

Matemaatika riigieksam 18.05.2007 (foto: www.vpg.vil.ee)

Läheneva riigieksamite kinnitamise päeva puhul rõhutab Eesti Õpilasesinduste Liit (EÕEL), et abituriendid peavad tegema eksamiteks teadlikud valikud ja arvestama oma oskuste, teadmiste ning edasiõppimise plaanidega, milleks on oluline kooli igakülgne toetus.

„Riigieksamitel on praeguses Eesti haridussüsteemis määrav roll õpilaste edasistes valikutes,” tõdes EÕEL esimees Sille Lukk, lisades, „mistap on oluline, et õppijad teeksid kooli ja vanemate toetusel teadliku ja iseseisva valiku.”

EÕEL peab taunimisväärseks aeg-ajalt koolides toimuvat eksamite pealesurumist ja õpilasele ühe või teise riigieksami keelamist. Vastavalt seadusele on tegemist õpilase vaba valikuga.

„Peame oluliseks õpetajate ja õpilaste koostööd eksamivalikul, ent kutsume koole üles hoiduma avaldamast õpilastele survet,” sõnas Lukk. Tihti põhjendavad koolid sellist tegevust asjaoluga, et vastavates ainetes toimuvate eksamite tulemused mõjutavad seda, mis kohal asub kool riigieksamite pingereas, ent EÕEL hinnangul on see kooli maine kaitsmine õpilaste õiguste ja õpetamisekvaliteedi arvelt.

EÕEL palub kõikidel õpilastel kirjutada aadressile escu@escu.ee, kui neid on survestatud valima või loobuma mõnest eksamist. Õpilasele on oluline teada, et kui koolist abi ei saa, siis on õigus kinnitada oma eksamivalik ise Riiklikus Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskuses.

Vastavalt haridus- ja teadusministri kehtestatud määrusele peavad gümnaasiumide ja kutseõppeasutuste õpilased ning eksternid hiljemalt 20. jaanuariks kooli juhtkonnale teatama õppeained, milles nad soovivad sellel õppeaastal riigi- ja koolieksameid sooritada. Koolid täidavad õpilaste valikute alusel registreerimislehed ning edastavad andmed Riiklikule Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskusele hiljemalt 30. jaanuariks.

Eesti Õpilasesinduste Liit on vabatahtlik demokraatlik ühendus, mis ühendab Eesti üld-, kutse- ja erihariduskoolide õpilasesindusi. EÕEL on suurim õpilaste esindusorganisatsioon Eestis, esindades oma liikmete kaudu üle 100.000 õpilase.

Allikas: EÕELi 12.01.2010 pressiteade