Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Maailm / Freedom House paigutas Eesti kõige vabamate riikide hulka

Freedom House paigutas Eesti kõige vabamate riikide hulka

Prindi see artikkel
12. jaanuar 2010

FreedomHouseAmeerika Ühendriikides New Yorgis asuv organisatsioon Freedom House paigutas Eesti värskes maailma riikide poliitiliste ja inimvabaduste tabelis taas kõige vabamate riikide hulka.

Freedom House jagas riikidele tabelis poliitiliste õiguste ja kodanikuvabaduste kohta punkte ühest seitsmeni. Ühe punkti saanud riigid on kõige vabamad ning seitse punkti saanud riikides on vabadust kõige vähem.

Eesti sai koos enamiku Euroopa Liidu liikmesriikidega nii poliitiliste õiguste kui kodanikevabaduste eest ühe punkti. Samas näiteks Läti sai poliitiliste õiguste eest kaks ja kodanikuvabaduste eest ühe punkti. Leedu sai sarnaselt Eestiga nii poliitiliste õiguste kui kodanikuvabaduste eest ühe punkti.

Venemaa sai poliitiliste õiguste eest kuus ja kodanikuvabaduste eest viis punkti, paigutudes sellega mittevabade riikide hulka.

Gruusia sai nii poliitiliste õiguste kui ka kodanikuvabaduste eest kategoorias neli punkti, paigutudes sellega osaliselt vabade riikide hulka.

Tabelis kajastatud 194 riiki on jagatud kolme kategooriasse – vabad, osaliselt vabad ja mittevabad riigid. Freedom House’i hinnangul oli eelmisel aastal maailmas 89 vaba, 58 osaliselt vaba ja 47 mittevaba riiki.

Mittevabade riikide kategooriasse liikusid mullu uute maadena Bahrein, Jordaania, Kasahstan, Kõrgõzstan ja Jeemen. Valitavate demokraatiate arv maailmas langes 119-st 116-le, mis on madalaim näitaja alates 1995. aastast.

Freedom House tõdes, et kodanikuvabadused tegid mullu maailmas neljandat aastat järjest vähikäiku. Neljandat aastat jätkuv langus on pikim halvenemisperiood alates 1972. aastast, kui Freedom House alustas aastaraportite koostamist.

Allikas: BNS, 12.01.2010