Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Maailm / BBC üleilmne küsitlus: maailma suurim probleem on vaesus

BBC üleilmne küsitlus: maailma suurim probleem on vaesus

Prindi see artikkel
17. jaanuar 2010

Foto: livingministry.org

Foto: livingministry.org

Vaesus on kõige suurem probleem, millega maailm tänapäeval silmitsi seisab, selgus pühapäeval avaldatud küsitlusest, millele vastajad pidasid seda kaugelt olulisemaks kliimamuutusest, terrorismist ja sõdadest.

Kõikidest küsitletutest 71 protsenti nimetas suurimaks üleilmseks probleemiks äärmist vaesust, keskkonda või saastet pidas olulisimaks 64 ja toiduainete- ning energiahindade tõusu 63 protsenti inimestest.

Terrorismiohtu, inimõiguste riivet ja haiguste levimist pidas kõige suuremaks probleemiks 59 protsenti vastanuist, kliimamuutust ja maailmamajandust 58 ja sõdu 57 protsenti.

“Isegi kui üleilmne majanduslangus on sundinud inimesi sel aastal enim mõtlema majandusprobleemidele, peetakse äärmist vaesust maailma kõige tõsisemaks üleilmseks probleemiks,” ütles BBC World Service’i tellimusel küsitluse läbi viinud GlobeScani uuringutedirektor Sam Mountford.

Ta lisas, et suurimad probleemid tähendavad maailmaorganisatsioonidele kohutavat tööd.

Vastused erinesid riigiti oodatult. Nii näiteks on India ja Pakistani elanike peamiseks mureks terrorismioht, mis oli kolme suurema probleemi seas ka Suurbritannias, Indoneesias ja Hispaanias, kus viimastel aastatel on aset leidnud mitmeid ohvriterohkeid terrorirünnakuid.

Vaid Jaapani elanikud pidasid kliimamuutust kõige tõsisemaks probleemiks, Hiinas oli teema tõsiduselt teisel ja Ühendriikides üheksandal kohal.

Küsitlus viidi läbi juunist oktoobrini 23 riigis enam kui 25.000 inimese seas, kellega räägiti nii näost-näkku, veebi või telefoni vahendusel.

Allikas: BNS, 17.01.2010