Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Eesti / Scoutspataljon tähistas võitu Pikksaare lahingus

Scoutspataljon tähistas võitu Pikksaare lahingus

Prindi see artikkel
22. jaanuar 2010

KV210110Neljapäeval, 21. jaanuaril, tähistasid Scoutspataljoni kaitseväelased piduliku rivistusega Vabadussõjas peetud Pikksaare lahingu aastapäeva.

Pidulikul rivistusel tänas pataljoni ülem major Vahur Karus tänaseid skaute nende ennastohverdava teenistuse ja väeosa vaimsuse ülalhoidmise eest nii igapäevases teenistuses kui ka missioonidel. Eeskujulikult ja kohusetundlikult teenistusülesandeid täitnud skaute tunnustas pataljoni ülem teenetemärkidega, hinnaliste kingituste ja tänukirjadega.

Rivistusel osalesid ka endised Scoutspataljoni kaitseväelased, kes on missiooni piirkonnas haavata saanud. Haavatutel oli võimalus saada ülevaade tänasest pataljoni elust-olust ja kohtuda endiste võitluskaaslastega.

21. jaanuaril 1919 leidis aset skautide hiilgavaim lahing Pikksaare jaama pärast. Rünnak oli nii ootamatu, et vaenlane vaatamata mitmekordsele ülekaalule paanikasse sattus. Punased põgenesid relvi ja varustust maha loopides metsa. Lühikese ja ägeda pealetungilahingu tulemuseks oli see, et 47-meheline skautide grupp vallutas jaama, kus vaenlasi oli 524 meest – üle kümne punavõitleja ühe skaudi vastu. Selle teo tunnustamiseks ja mäletamiseks kanti Pikksaare lahingu nimi erinevalt väeosa teistest võidunimedest pataljoni lipule. Tänaste skautide jaoks on suuresti tegu väeosa vaimsuse, julguse ning pealehakkamise sümboliga.

Allikas: Kaitseväe Peastaabi 21.01.2010 pressiteade