Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Maailm / NASA: möödunud aastakümme oli läbi aegade kõige soojem

NASA: möödunud aastakümme oli läbi aegade kõige soojem

Prindi see artikkel
22. jaanuar 2010

PingviinMöödunud aastakümme oli kõige soojem Maa ajaloos, selgus neljapäeval NASA avaldatud uuest globaalsete temperatuuride analüüsist.

USA kosmoseagentuur leidis samuti, et alates andmete kogumise algusest 1880. aastal oli 2009. aasta teadaolevalt soojemate aastate pingereas teine, jäädes vaid kraadi murdosa võrra alla 2005. aastale. Soojade aastate edetabeli eesotsas on valdavalt 1998. aastale järgnenud aastad.

NASA Goddardi Kosmoseuuringute Instituudi juht James Hansen ütles, et globaalne temperatuur kõigub ookeanite soojenemise ja jahenemise tõttu.

“Kui me arvutame keskmise temperatuuri viie või kümne aasta lõikes, et seda kõikumist miinimumini viia, siis näeme, et ülemaailne kliimasoojenemine jätkub vaibumatult,” ütles Hansen avalduses.

Andmed näitasid, et viimase 30 aasta jooksul on temperatuurid tõusnud keskmiselt 0,2 kraadi võrra kümnendis. Keskmine globaalne temperatuur on alates 1880. aastast tõusnud umbes 0,8 kraadi.

“See on oluline arv, mida meeles pidada,” ütles instituudi klimatoloog Gavin Schmidt.

Analüüs tugines enam kui tuhande ilmajaama andmetel kõikjalt maailmast, merepinna temperatuuride satelliitvaatlusandmetel ja polaarjaamade andmetel.

See siiski ei too ilmselt olulisi arenguid kliimasoojenemise ümber käivatesse vaidlustesse.

Arutelud puhkesid mullu sügisel, kui Briti East Anglia ülikooli kliimauuringute keskuse teadlaste avalikuks tulnud elektronkirjade põhjal väideti, et teadlased võltsivad andmeid, et kliimasoojenemise ulatust tegelikust suuremana näidata.

Allikas: BNS, 22.01.2010