Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Maailm / ÜRO kliimakomisjoni juht kahetseb valehäiret liustike sulamise kohta

ÜRO kliimakomisjoni juht kahetseb valehäiret liustike sulamise kohta

Prindi see artikkel
23. jaanuar 2010

UNLogoÜRO kliimamuutuse komisjoni esimees tunnistas laupäeval, et viimsepäevaennustus Himaalaja liustike kiirest sulamisest oli “kahetsusväärne viga”.

Nobeli rahupreemiaga pärjatud Rahvusvahelise Kliimamuutuse Komisjoni (IPCC) esimees Rajendra Pachauri saatis ajakirjandusväljaannetele e-kirja, milles öeldi, et viga tulenes asjaolust, et protseduurireegleid ei järgitud korralikult.

Pachauri viitab prognoosile IPCC raportis, milles öeldi, et “väga suure tõenäosusega kaovad Himaalaja liustikud 2035. aastaks või veelgi varem”.

IPCC neljas kliimaraport avaldati 2007. aastal ja selle 938-leheküljelise dokumendi hoiatused panid paljude maailma riikide poliitikud viivitamatuid vastusamme lubama.

Pachauri kinnitab siiski, et täiendavate vigade leidmine raportist on vähetõenäoline.

Ta rõhutab, et üldhinnang, mille kohaselt Himaalaja liustikud kahanevad maakera soojenemise tõttu, on õige ja vastavuses teaduse andmetega.

Pachauri sõnul võis ennustus liustike kadumisest 2035. aastaks mõnedes inimestes tõsist paanikat tekitada, kuid sellest oli nii palju kasu, et see aitas teadvustada ohtu, millesse on Himaalaja liustikud maakera soojenemise tõttu sattunud.

Viga liustike sulamise kiiruse prognoosmises sai avalikkusele ilmsiks nelja maineka glatsioloogi ja hüdroloogi kirjast USA teadusajakirjale Science.

Nende sõnul on viga raporti selles peatükis saanud alguse loodushoiuorganisatsiooni WWF dokumendist. Viimane võttis oma andmed ühest 1996. aastal Vene ajalehes ilmunud artiklist, mis tugines avaldamata uurimistööle ja oli aastaarvust 2350 eksikombel teinud 2035.

Liustikevea tõttu sattus IPCC detsembris Kopenhaageni konverentsil kliimaskeptikute vihaste rünnakute alla ning kahtluse alla seati kogu 2007. aasta raporti paikapidavus.

Allikas: BNS, 23.01.2010