Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Muuseumid / Näitus tutvustab õhuposti tegevust Eestis

Näitus tutvustab õhuposti tegevust Eestis

Prindi see artikkel
3. veebruar 2010

TervikasiOhupostKolmapäeval, 3. veebruaril kell 16 avatakse Eesti Rahva Muuseumi Postimuuseumis (Rüütli 15, Tartu) näitus „Eesti õhupost 90“, millega tähistatakse õhuposti sündi 90 aastat tagasi. Samal ajal esitletakse tervikasja ja muuseumis on kasutusel esimese päeva tempel.

Näitusega „Eesti õhupost 90“ alustab ERM Vambola Hurda mahuka ja väärtusliku postiajaloo kogu tutvustamist. 7. veebruaril 1920 toimus esimene Eesti postilend Soome Helsingisse, kuna Soome laht oli jääs ja laevaühendus Helsingiga oli detsembris 1919 katkenud. Pärast Tartu rahulepingu sõlmimist oli aga vaja kiiresti saata diplomaatilist ja ametiposti Euroopasse. Lend kestis 65 minutit, kaasa võeti 164 kg ametiposti. Jäälende oli veel mitmeid, enne kui Eesti Postipeavalitsus organiseeris ainsa ametliku regulaarlennu 15. märtsil 1920.

Näitusel on välja pandud I maailmasõja ajal ründelennukina kasutatud Fokker Dr. I. mudel, mis on saanud kuulsaks tänu vabahärra Manfred Albrecht von Richthofenile (tuntud kui Punane parun), kes Esimese maailmasõja ajal Saksa hävituslendurina saavutas 80 õhulahingu võitu. Mudelit asusid valmistama Tartu Lennukolledži õhusõiduki hoolduse eriala III kursuse üliõpilased aastal 1998.

Näitusel näeb ka filatelist Felix Laupmaa erakogust pärinevaid teemakohaseid materjale.

3. veebruaril annab Eesti Post välja tervikasja „Eesti õhupost 90“. Kohapeal on kasutusel esimese päeva tempel.

Näitus on avatud 4. veebruarist kuni 6. juunini 2010.

Näituse kuraatorid: Helve Schasmin (ERMi Postimuuseumi koguhoidja) ja Ants Linnard (Postimuuseumi Sõprade Seltsi esimees), näituse kunstnik: Jane Liiv.

Veebileht: www.erm.ee/ohupost

Allikas: ERMi 01.02.2010 pressiteade