Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Muusika / KUMUs on täna tantsuesietendus

KUMUs on täna tantsuesietendus

Prindi see artikkel
5. veebruar 2010

Euripides

Euripides

5. veebruaril jõuab KUMU auditooriumis esmakordselt vaatajate ette tantsuetendus “Phaidra”, mis valmib Mai Murdmaa, Kaie Kõrbi ja Rahvusooper Estonia ühistööna.

“Phaidra” põhineb antiikmütoloogial – Euripidese “Hippolytusel”. Etenduses on kasutatud Benjamin Britteni vokaaltsüklit “Phaidra laulud” metsosopranile ja kammerorkestrile ning kaasaegse kreeka helilooja Iannis Xsenakise löökpillimuusikat. Muusika salvestas rahvusooperi orkester Mihhail Gertsi juhtimisel. Etenduses tantsivad lisaks Kaie Kõrbile Estonia solistid Aleksandr Prigorovski ja Anatoli Arhangelski ning laulab Juuli Lill. “Phaidra” on kujundanud koreograaf-lavastaja Mai Murdmaa.

Teose põhiteemaks on nagu kreeka tragöödiatel ikka – Saatus. Saatus, mida ei dikteeri inimesed, vaid jumalad, kes on samas ka kohtumõistjaks inimeste eksimustes elu põhitõdede vastu. “Phaidras” on see eksimus armastuse tõe eiramises. Phaidra on armunud oma mehe poega, kes tema tunnetele ei vasta. Väljapääsu leidmata, Phaidra tapab end. Lugu räägib armastusest ja selle saatuslikust jõust.

Lavastuses on kolm tegelast – Phaidra (Kaie Kõrb), vana kuningas Theseus (Anantoli Arhangelski) ja viimase poeg Hippolytos (Aleksander Prigorovski). Tegevust kommenteerib amme rollis metsosopran (Juuli Lill). Väikeses mahus on tekste ka tantsijatel. Kasutatud on ka Euripidese kooritekste.

Allikasd: www.ekm.ee, www.opera.ee