Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Maailm / Läänemere liidrid lubavad mere puhastada

Läänemere liidrid lubavad mere puhastada

Prindi see artikkel
10. veebruar 2010

Foto: www.ecofriend.org

Foto: www.ecofriend.org

Läänemere riikide liidrid andsid kolmapäeval Soomes toimunud foorumil Baltic Sea Action Plan lubaduse teha puhtaks meri, mida on aastakümneid reostatud ja millest lähitulevikus peaks saama tähtis nafta- ja gaasikoridor.

“Täna elavad maailma kõige rikkamate ja keskkonnateadlikumate riikide hulka kuuluvad maad ühe maailma saastatuima mere kallastel,” ütles Soome president Tarja Halonen. “On selge, et midagi tuleb ette võtta – ja kiiresti.”

Läänemerre jõuavad ümbruskonna riikide reoveed ja keemiasaaste, muu hulgas ka põllumajandusjäätmed, mis panevad vohama vetikad.

Probleeme põhjustab ka tihenev liiklus Läänemerel. Venemaa laiendab Ust Luga sadamat, mille kaudu on juba varsti kavas välja vedada viiendik Venemaalt eksporditavatest naftatoodetest.

Juba sel aastal peaks algama Venemaalt Saksamaale kulgeva Nord Streami gaasitoru ehitamine ja kui see 2012. aastal valmis saab, läbib merepõhja paigaldatud toru 55 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas.

Läänemere tippkohtumisest võtab teiste seas osa ka Vene peaminister Vladimir Putin.

“Liiklus on Läänemerel tõesti väga tihe. Me juba naerame, et varsti tuleb valgusfoor üles panna,” ütles Eesti peaminister Andrus Ansip. “Kaubakogused kasvavad väga kiiresti.”

Norra peaminister Jens Stoltenberg juhtis tähelepanu asjaolule, et 15 protsenti maailma kaubavedudest läbib Läänemerd, Rootsi keskkonnaminister Andreas Carlgren täiendas teda andmetega, et 90 protsenti piirkonna kaubast transporditakse meritsi.

Majandusaktiivsus on piirkonna riikide jaoks väga tähtis, aga tegelda tuleb ka aastatepikkuse keskkonnareostuse tagajärgedega, rõhutas Stoltenberg.

Putin tõi esile Venemaa sammud Läänemere puhastamiseks, mille hulgas on Peterburi ja Kaliningradi reoveepuhastusseadmete täiustamine.

Ta kinnitas, et Nord Streami gaasitoru, mille ehituse alustamiseks on vaja veel ainult Soome heakskiitu, vastab kõigiti keskkonnanõuetele. Soome on lubanud teha otsuse teatavaks sel nädalal.

“Olen veendunud, et nii põhjalikke keskonnauuringuid, suuri investeeringuid uuringutesse, ei ole Läänemere ajaloos veel kunagi tehtud,” ütles Putin.

“Ma olen kindel, et Nord Stream saab olema keskkonna jaoks ohutu ja usaldusväärne, see on väga hea viis Euroopat maagaasiga varustada ja muudab meie kontinendi stabiilsemaks.”

Läänemere kohtumise korraldajate sõnul on nad saanud ettevõtetelt, valitsusvälistelt organisatsioonidelt ja üksikisikutelt ligi 140 ettepanekut ja lubadust mere puhtamaks muutmiseks.

Ühtki tõsisemat poliitilist lubadust kohtumisel ei antud, aga mitmed riigid ütlesid, et püüavad vähendada või lausa ära keelata fosfaate nõudepesuvahendites.

Soome lubas pöörata põhitähelepanu saarestikele ja vähendada põllumajandusreostuse jõudmist merevette.

Leedu president Dalia Grybauskaite lubas tõstatada ÜRO Peaassambleel Läänemerre uputatud keemiarelvade teema.

Leedu riigipea kinnitas, et kavatseb Peaassamblee istungjärguks ette valmistada resolutsiooni, mis puudutab Teise maailmasõja järel Läänemerre uputatud keemiarelvi ning muid ohtlikke aineid.

Samuti kutsus ta Läänemereäärsete riikide valitsusi sisse seadma “parimat infovahetust” ning suurendama koostööd meres asuvate sõjaaegsete lõhkekehade kahjutukstegemisel.

Allikas: BNS, 10.02.2010