Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Kunst / Eesti saatkonnas Helsingis avati Leonhard Lapini näitus

Eesti saatkonnas Helsingis avati Leonhard Lapini näitus

Prindi see artikkel
16. veebruar 2010

Leonhard Lapin (foto: Tartu Ülikool)

Leonhard Lapin (foto: Tartu Ülikool)

Teisipäeval avati Eesti saatkonnas Helsingis eesti kunsti grand old man’i Leonhard Lapini näitus. Tegu on valikuga kunstniku 1970ndate aastatel valminud graafiliste tööde sarjast „Masinad“. Näituse avab Eesti suursaadik Soomes Merle Pajula, näituse ideest ja paralleelidest tänapäevaga kõneleb tuntud Soome kunstnik ning Lapini sõber ja mõttekaaslane Jorma Hautala.

Helsingi saatkonnas tänasest märtsi lõpuni nähtav pildisari „Masinad” pole Leonhard Lapini enda sõnul lihtsalt rida joonistusi tehnoloogia teemadel, vaid filosoofilise alltekstiga kontseptuaalne seeria. Kunstnik iseloomustab seda järgmiselt: „Masinate, tehnoloogia ja tehiskeskkonna analüüsimisel jõudsin 1972. aastal seisukohani, et masinate maailma näol on tegemist uue arenguetapiga looduses, uue realiteedi struktuuriga. See realiteet ei hõlma enam üksikuid masinaid, vaid tehislikke objekte ja uusi tehnoloogiaid, struktuure ning protsesse kõige laiemas mõttes, kuni senise looduskekskonna saastumise, moodsate hierarhiate, industriaalsete ühiskondade ja globaliseerumiseni välja.”

Professor Leonhard Lapin tegeleb nii kujutava kunsti, arhitektuuri kui kirjandusega. Teda ongi mõnikord nimetatud „orkestriks”. Leonhard Lapin lõpetas Eesti Kunstiinstituudi arhitektuuri erialal 1971. aastal, ent tähtsama osa tema loomingust moodustab siiski kujutav kunst. Okupeeritud Eestis kasvas Lapinist nõukogude kultuuripoliitika kriitik, tema looming oli teerajajaks tervele kunstnike sugupõlvele. Töötegemise lähtepunktid leidusid karjääri algaastatel nii vene avangardismist ja konstruktivismist kui ka ameerikalikust popkunstist.

Koos oma kolleegidega moodustas Lapin 1968. aastal SOUP 69 kunstnike rühmituse, mis organiseeris näitusi, kus prooviti ületada piire ja piirid tulid vastu üsna kiiresti. Isepäine kunstnik sattus musta nimekirja, muuseumid ja muud ametlikud ringkonnad ei ostnud enam tema teoseid. Siis projekteeris Lapin eramaju ja sai selle abil majanduslikud võimalused kujutava kunsti loomiseks. Oma kunstiõpetuse põhitõed on Lapin pärast piiride avanemist loonud Soomes. Ta on töötanud Helsingi Kunstiakadeemias ja Kankaanpää kunstikoolis. Alates 1995. aastast on Lapin Eesti Kunstiakadeemia üldise kujunduse ja värviõpetuse professor.

Lapin on Eesti üks rahvusvaheliselt tuntumaid kunstnikke. Tema teemadeks on märkide keel, tühjus ning looduse, masina ja inimeseväline suhe. Ta töötab üsna süstemaatiliselt ja loob teostest tihti suuri sarju. Viimastel aastatel on tema materjaliks olnud üks tuntumatest kaasaegsetest sümbolitest: esemete pakenditele trükitud vöötkood. Möödunud aastal oli soome kunstipublikul võimalus näha retrospektiivi Lapini töödest 1960ndatest aastatest tänapäevani Turus Wäinö Aaltoneni muuseumis ning Hämeenlinna kunstimuuseumis.

Eesti Helsingi saatkonda näitust vaatama saab tulla igal tööpäeval kell 9.00-17.00 eelneval kokkuleppel saatkonna sekretäriga telefonil (3589) 6220260 või e-posti teel: embassy.helsinki@mfa.ee.

Allikas: Välisministeeriumi 16.02.2010 pressiteade