Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Eesti / Välisminister Paet: Eesti liitub OECDga lähikuudel

Välisminister Paet: Eesti liitub OECDga lähikuudel

Prindi see artikkel
18. veebruar 2010

OECDPaet180210Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD – Organisation for Economic Co-operation and Development) peasekretär Angel Gurría kinnitas Pariisis, kohtumisel välisminister Urmas Paetiga, et otsus Eesti OECD liikmeksvõtmise kohta tehakse sel kevadel. Paet ja Gurría allkirjastasid Eesti ja OECD vahelise privileegide ja immuniteetide leppe.

Välisminister Paet ütles, et kutse OECDga liitumiseks on kõrge hinnang Eesti senisele arengule. “Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsioon on majanduse ja ühiskonna arengu analüüside ekspertkeskus. Eesti jaoks on OECDga liitumine võimalus saada osa maailmatasemel ekspertinfost ning panustada sellesse infosse oma kogemustega,“ ütles ta.

Täna Pariisis allkirjastatud privileegide ja immuniteetide leping põhineb OECD tavadel, mis kindlustavad OECD analüüside sõltumatuse. „Eesti nagu teised OECD liikmesriigid kinnitavad, et tagavad organisatsiooni ekspertidele iseseisva ja vahelesekkumise kartuseta tegevuse,“ selgitas Paet liitumise eelduseks oleva lepingu sisu.

Paet märkis, et OECD on juba Eesti kohta mitu analüüsi koostanud ning need on olnud väga kõrgetasemelised ja kasulikud. “Näiteks 2009. aastal avaldatud esimene Eesti majandusülevaade äratas suurt tähelepanu ning algatas arutelusid Eesti majanduspoliitika kohta,” ütles Paet. „Eesti on teiste OECD liikmesriikidega sarnaselt mõtlev riik ning ka meie jaoks on olulised organisatsiooni eesmärgid: majanduskasv, elatustaseme tõus ning maailmakaubanduse arengule kaasa aitamine,“ toonitas Eesti välisminister.

OECD on arenenud tööstusriikide foorum alalise asukohaga Pariisis. Organisatsioon asutati 30.09.1961. ning selle eelkäijaks oli Euroopa Majanduskoostöö Organisatsioon (Organisation for European Economic Co-operation – OEEC), mis loodi pärast II maailmasõja lõppu Euroopa ülesehitamiseks antava USA ja Kanada abi, nn Marshalli plaani haldamiseks. OECD-l on hetkel 30 liikmesriiki: Austraalia, Austria, Belgia, Hispaania, Holland, Iirimaa, Island, Itaalia, Jaapan, Kanada, Korea, Kreeka, Luksemburg, Mehhiko, Norra, Poola, Portugal, Prantsusmaa, Rootsi, Saksamaa, Slovakkia, Soome, Suurbritannia, Šveits, Taani, Tšehhi, Türgi, Ungari, USA ja Uus-Meremaa. Jaanuaris 2010 allkirjastas liitumislepingu OECD-ga ka Tšiili, kes saab täisliikmeks nagu Eestigi pärast riigisiseste protseduuride lõppu.

Eesti sai kutse liitumisläbirääkimistele Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni OECDga 2007. aastal. Privileegide ja immuniteetide leping tuleb pärast allkirjastamist ratifitseerida Riigikogus.

Allikas: Välisministeeriumi 18.02.2010 pressiteade