Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Teater / Rakveres ja Tallinnas tähistatakse Jaan Krossi 90. sünniaastapäeva

Rakveres ja Tallinnas tähistatakse Jaan Krossi 90. sünniaastapäeva

Prindi see artikkel
18. veebruar 2010

JaanKross9018. veebruaril algusega kell 12 toimub Lääne-Virumaa Keskraamatukogus (Rakvere, Lai tn. 7) konverents „Mitmekihiline Jaan Kross“.

19. veebruaril täitunuks suurmehel 90 eluaastat (19.02.1920 – 27.12.2007). Rahvuslik sümbol sai temast juba eluajal. Jaan Krossi panus eesti kirjandus- ja kultuurilukku on vaieldamatu. Eesti ajaloo raamatuisse kirjutajana oli Krossil oma suhe ka Rakvere ja Virumaaga.

Jaan Kross on Virumaa kirjandusauhinna viiekordne laureaat. Ta oli ühtlasi ka auhinna esimene pälvija aastal 1989 teosega „Wikmani poisid“.

Rakverelase jaoks on tähenduslik ja oluline teos Krossi loomingus linna ajalugu käsitlev 1982. aastal ilmunud „Rakvere romaan“. Samal aastal jõudis teos Raivo Trassi lavastatud „Rakvere romansina“ ka Rakvere teatri lavale.

Silmast silma said Rakvere kirjandushuvilised kohtuda Jaan Krossi ja Ellen Niiduga Rakvere kirjandusklubis aastal 1998.

Meenutamaks Jaan Krossi ja tema suhet Virumaaga, on kõik huvilised oodatud osalema konverentsil Lääne-Virumaa Keskraamatukogus ning sellele järgneval kohvikuõhtul Rakvere Teatri suure maja kohvikus.

Konverentsil saab kuulata ettekandeid ja mälestusi. Ajaloolist tõde „Rakvere romaanis“ avab ajaloolane Odette Kirss Virumaa Muuseumidest. Kirjandusteadlane Maire Liivamets Eesti Rahvusraamatukogust kõneleb teemal „Kuidas Balthasar Russowist tallinlane sai“. Mälestuskilde oma isast jagab Jaan Krossi tütar Maarja Undusk.

Kuna Jaan Krossi on tõlgitud väga paljudesse keeltesse, saab kuulata. kuidas kõlab lõik „Rakvere romaanist“ eesti, vene, saksa, soome ja rootsi keeles. „Rakvere romaani“ loevad Kalju Saaber, Jevgeni Kotšetov, Raivo Riim, Reet Tomband ja Carina Viktoria Adolfsson.

Konverentsi ettekannete osa raamatukogus lõpetab näituse „Jaan Kross 90“ avamine, kus kohtumisi Jaan Krossiga meenutavad kirjandusklubilased Ilme Post ja Reet Tomband.

Kõnede vahepeal leitakse aeg väikeseks mardileivapausiks. Martsipani pakuvad AS Pihlaka kondiitri „apteekrid“.

Päev jätkub 16.00 pealelõunaga Rakvere Teatri suure maja kohvikus. Lavastaja Raivo Trassi abil tuuakse kaasaega „Rakvere romanss“, mis esietendus Rakvere Teatris 1982. aastal. Valitud lõike esitavad tuntud rakverelased Üllar Saaremäe, Maie Orav, Marko Pomerants, Andres Jaadla ja Andres Pulver. Sekka filmikatkendeid originaallavastusest.

Konverentsi korraldavad Rakvere linnavalitsus, Lääne-Virumaa Keskraamatukogu, Virumaa Muuseumid ja Rakvere Teater. Konverents on linnavalitsuse toel külastajatele tasuta, martsipanipausi toetab AS Pihlaka kondiiter.

Tallinnas tähistatakse kirjaniku 90. sünniaastapäeva Anton Hansen Tammsaare Muuseumis kell 16 algava Jaan Krossi õhtuga. Sõna võtavad Toomas Haug (”Kross ja Tammsaare”), Rein Veidemann (”Jaan Krossi võimalikkus”) ja Jan Kaus (”Pilk Jaan Krossi jalajälgedesse”). Jaan Krossi luulet loevad Seila Jermann ja Kristiine Kukk Tallinna Ühisgümnaasiumist.

Sissepääs on tasuta, gruppidel palutakse eelnevalt registreeruda.

Allikad: www.rakvereteater.ee, www.linnamuuseum.ee/tammsaare