Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Eesti / Stenbocki majas avati riigivanem Jüri Jaaksoni portree

Stenbocki majas avati riigivanem Jüri Jaaksoni portree

Prindi see artikkel
23. veebruar 2010

JaaksonPeaminister Andrus Ansip avas koos riigisekretär Heiki Loodiga Stenbocki majas riigivanem Jüri Jaaksoni portree. Jaaksoni maali avamisega on valitsuse hoones eksponeeritud kõigi riigivanemate portreed.

„Me tänama Jüri Jaaksoni selle eest, mida ta on Eesti Vabariigi heaks teinud ja tänu märgiks avame tema portree siin Stenbocki majas,“ ütles peaminister Andrus Ansip. Täna avatud portree on eksponeeritud Stenbocki maja Rohelises saalis, kus asub ka riigivanem Juhan Kuke portree. Mõlema portree autor on maalikunstnik Rein Tammik. Ülejäänud riigivanemate portreed asuvad Stenbocki maja Riigivanemate saalis, mis on hoone peamine esindussaal.

„Nii Jüri Jaakson kui ka Juhan Kukk olid aktiivsed Eesti Vabariigi loojad,“ sõnas peaminister. 1918. aastal oli Jüri Jaakson koos Juhan Kuke ja Ferdinand Petersoniga Eesti iseseisvuse manifesti redaktsioonikomisjoni liige. 1918. aasta novembrist kuni 1920. aasta oktoobrini oli Jaakson Eesti Ajutise Valitsuse kohtuminister. Jaakson oli ka Eesti Asutava Kogu ning Riigikogu I ja II koosseisu liige.

Portree avamisel viibis ka Jüri Jaaksoni vanema venna lapselaps Laine Must, kelle sõnul tegi Jaakson riigivanema tööd väga keerulisel ajal ja suure südametunnistusega. Jaakson oli riigivanema ametis üks päev vähem kui aasta, 1924. aasta 16. detsembrist kuni 15. detsembrini 1925. aastal. Riigivanemaks sai ta pärast 1924. aasta 1. detsembri mässukatset. Tema juhitud rahvusliku ühtsuse valitsus töötas välja riigikorra kaitse seaduse ning seadis uuele alusele Kaitseliidu.

Alates 1926. aasta novembrist kuni 1940. aasta riigipöördeni ehk neliteist aastat töötas Jaakson Eesti Panga presidendina. „Tema muutis kommertspangana tegutsenud Eesti Panga tugevaks keskpangaks,“ meenutas valitsusjuht oma sõnavõtus. 1941. aastal Jüri Jaakson vangistati NKVD poolt, viidi Venemaale ja mõisteti 1942. aasta aprillis surma.

Allikas: valitsuse kommunikatsioonibüroo 23.02.2010 pressiteade