Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Eesti riik / Riigikogu / Vene inimõiguslane Ljudmilla Aleksejeva kohtus Riigikogu liikmetega

Vene inimõiguslane Ljudmilla Aleksejeva kohtus Riigikogu liikmetega

Prindi see artikkel
11. märts 2010

LjudmilaAleksejevaRiigikogu liikmete tänasel kohtumisel Venemaa tuntud inimõiguslase Ljudmilla Aleksejavaga (fotol) oli kõne all arengud Venemaal ja võimalused kujuneda demokraatlikuks kodanikuühiskonnaks.

„Ma olen õnnelik inimene, sest räägin alati seda, mida mõtlen. Ma pole kunagi kartnud tõtt rääkida,“ ütles Ljudmilla Aleksejeva tänasel kohtumisel.

Aleksejeva sõnul on ta alati olnud pikemas perspektiivis optimist, et kunagi saab Venemaast demokraatlik riik, kuid viimasel ajal on temas süvenenud usk, et olulised muutused võivad toimuda juba lähema kümne-viieteistkümne aasta jooksul. „Selles mõttes on minust saanud optimist ka lühemas perspektiivis,“ ütles Aleksejeva.

Kuigi opositsioonilised erakonnad, ilma milleta ei saa olla demokraatlikku valikuvabadust, on ta sõnul praegu maha surutud ja marginaalsed, ei tähenda see Aleksejeva kinnitusel, et kodanikeliikumine ja demokraatia areng Venemaal on peatunud.

Aleksejeva väitel on kõigis Venemaa piirkondades ja suuremates linnades oma kodanikeühendused ja liikumised, mis vastustavad Putini-Medvedevi režiimi ja jätkavad tööd kodanikeõiguste eest võitlemisel.

Ühe näitena rääkis Aleksejeva nn 31. paragrahvi liikumisest, kus rahumeelsed meeleavaldajad kannavad oma rinnal Vene lipuvärvides märki, millel on number 31. See märk viitab ta sõnul Venemaa põhiseaduses sisalduvale koosoleku- ja kogunemisvabadusele. See liikumine on Aleksejeva kinnitusel levimas juba üle kogu Venemaa.

Ljudmilla Aleksejevaga viibib Eestis Eesti Avatud Fondi kutsel. Tänasel kohtumisel tervitas Aleksejevat Riigikogu esimees Ene Ergma, kes kinnitas Aleksejevale oma tunnustust ja lugupidamist. Kohtumist modereeris Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Marko Mihkelson.

Kohtumisel osalesid Riigikogu liikmed Peep Aru, Ivi Eenmaa, Igor Gräzin, Katrin Karisma, Mari-Ann Kelam, Mart Laar, Jaanus Marrandi, Silver Meikar, Mart Nutt, Nelli Privalova, Paul-Eerik Rummo, Nikolai Põdramägi, Jaak Salumets, Toomas Trapido, Peeter Tulviste, Trivimi Velliste ja Vladimir Velman.

Täna kell 14 toimub Radisson Blu konverentsikeskuse Hansa saalis (Rävala pst. 3) Ljudmilla Aleksejeva avalik loeng. Arutelul osalevad Balti Venemaa Uurimiskeskuse juhataja Vladimir Juškin ja Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellam.

Allikas: Riigikogu pressitalituse 11.03.2010 pressiteade