Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Ajalugu / Noored kutsuvad süütama küünlaid küüditatute mälestuseks

Noored kutsuvad süütama küünlaid küüditatute mälestuseks

Prindi see artikkel
25. märts 2010

KyynalEesti Noorteühenduste Liit, Eesti Õpilasesinduste Liit ja Eesti Üliõpilaskondade Liit (E3) kutsuvad vabadust väärtustavaid noori neljapäeval, 25. märtsil kell 18 Tallinna Vabaduse väljakule, et mälestada 1949. aasta märtsiküüditamise ohvreid.

Neljapäeval möödub 61 aastat ühest Nõukogude võimu massilisemast repressioonist, millega küüditati üle 20.000 eestlase Siberisse. Meenutamaks seda kurba sündmust ning mälestamaks märtsiküüditamise tõttu kannatanuid, kutsuvad liidud süütama küünlaid Vabaduse väljakul.

Märtsiküüditamine ja totalitaarse režiimi kuriteod ei jätnud lähemalt või kaugemalt puudutamata ühtegi Eesti peret sõltumata rahvusest, ilmavaatest ja sotsiaalsest päritolust.

„Tänavu katsume pikalt kaalutud mõtte teoks teha. Hea oleks, kui ühes linnarahvaga suudaksime süüdata nii palju vabaduse sädemeid, et tekiks kindlustunne selles osas, et küüditamise koledusi kunagi uuesti üle elada ei tule,” ütles Eesti Õpilasesinduste Liidu esimees Sille Lukk.

E3 jaoks on aktsioon tulevikku vaatav ning plaan on seda korrata ka järgmisel aastal. Ürituse eesmärk on näidata, et Eesti noored peavad vabadust tähtsaks ja ei unusta kunagi seda, mida iseseisvuse kaotus kaasa võiks tuua.

Kõigil Vabaduse väljakule tulijatel palutakse küünlad kaasa võtta.

Märtsiküüditamine oli Eestis 1949. aastal 25. märtsist kuni 29. märtsini läbi viidud massiline elanike vägivaldne ümberasustamine Siberisse.

ENL, EÕEL ja EÜL ühendavad kokku 50 noorteühendust, 23 kõrgkooli üliõpilaskonda ning 190 kutse- ja üldhariduskooli õpilasesindust. ENL, EÕEL ja EÜL on Eesti suurimad noori ühendavad katusorganisatsioonid.

Allikas: www.escu.ee