Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Filmikunst / Algasid Eesti Filmi Päevad

Algasid Eesti Filmi Päevad

Prindi see artikkel
28. märts 2010

EestiFilmiPaevadTäna pärastlõunal avati Tallinna Kinomajas XII Eesti Filmi Päevad, mis kestavad kuni 4. aprillini.

Kaheksa päeva jooksul näidatakse viimase aasta parimaid Eesti filme. Lisaks laiemat kuulsust kogunud filmidele nagu „Disko ja Tuumasõda“ või „Pangarööv“ linastuvad ka mitmed vähem tuntud, ent sama palju tähelepanu väärivad mängu-, lühi- ja joonisfilmid. Selleaastase programmi raames on lisaks põhiprogrammi nautimisele võimalik osaleda Art Cafe’s toimuvatel vestlusringidel, näha vanameistrite Jüri Järveti ja Ervin Abeli retrospektiivprogrammi, piiluda imetabaseid filmitudengite paremaid palasid, osaleda töötubades, viia oma pere pisemad nukufilmiklassika seanssidele ning veeta hubaseid (või ka hullumeelseid) õhtuid eriüritustel. Rohkem kui kümnel aastal on festivalil näidatud läbilõiget parimatest viimasel aastal valminud Eesti filmidest. Nii ka seekord. Programm pandi kokku 2009. aastal Eestis toodetud filmiparemiku põhjal. Sel aastal leiab filmihuviline XII Eesti Filmi Päevade programmist lisaks filmidele nii mõndagi muud huvitavat.

Dokumentalistikafoorum

Esmakordselt Eesti Filmi Päevade ajaloos on kavas dokumentalistikafoorum, mis toimub neljal õhtul ühes alternatiivseimas kohas otse pealinna südames. Art Cafes (Pärnu mnt. 18) toimuval ümarlauasarjal osalevad erineva põlvkonna filmitegijad. Diskussioonide peateemad on Kammitsetud filmid, Keelatud filmid, Sõltumatud filmid ja Kallutatud filmid. Vestlusringi illustratiivseks materjaliks on filmipäevadel ja ETV 2-s linastuv ülevaatekava aasta jooksul valminud filmidest. Kogu vestlussari salvestatakse ja kantakse otse üle ERR-i portaalis ja valikuliselt Vabaduse väljaku suurel ekraanil.

Tudengifilmide programm

Tudengifilmidele pühendatud võistlusprogramm on olnud Eesti Filmi Päevade kavas juba aegade algusest saadik. Sel aastal näeb võistluprogrammi 1. aprillil Kinomajas, lisaks näitame tudengiflme õhtuti Art Cafe’s. Kõik linateosed on varustatud inglisekeelsete subtiitritega.Lisaks toimub ka juba traditsiooniks saanud Eesti-Soome tudengite maavõistlus. Oma parimad neli filmi on välja pannud Helsingi Aalto Ülikool, neile astuvad vastu neli Balti Filmi- ja Meedikooli linateost.Tudengifilmide päeva õhtu lõpetab Onu Bella, kes näitab soojenduseks Art Cafe’s oma lühimängufilmi „Pööripäevad Viinahaual“ ja on õhtul ka diskoripuldis.

Lastefilmide programm

31. märtsil kell 12.00 näidatakse Kinomajas Eesti-Ukraina koostöös valminud lastefilmi „Isemoodi muinasjutt“, kus teevad kaasa paljud Eesti näitlejad. Film on üles võetud Tallinnas, Kuressaare lossis ning Sagadi ja Palmse mõisates.2. aprill ootame Artisesse külla kõige väiksemaid kinokülastajaid. Mudilased saavad vaadata uusi ja vanu „Miriami lugusid“. Samal seansil on tore võimalus näha 1972. aasta nukufilmi „Putukate suvemängud“, kus teeb kaasa tänavuse retroprogrammi kangelane Ervin Abel. Peale seanssi saavad lapsed mängutoas teadjate juhendamisel ise multifilme teha ning Miriam pakub külalistele jäätist. Seejärel näitame kuulsat joonisfilmi „Leiutajateküla Lotte“. Sama päeva pärastlõunal ootame nii suuri kui väikeseid muinasjutusõpru Kinomajja Helle Karise muinasjutuõhtule.Helle Karis räägib oma muinasjutufilmide valmimisest ja näitab haruldasi arhiivikaadreid. Päev lõppeb toreda ühise filmivaatamisega – näitame lastefilmi „Karoliine hõbelõng“. Eesti Filmi Päevade pidulik lõputseremoonia toimub kinos Kosmos. Ürituse patrooniks on Helle Meri, kes annab välja Kinoliidu preemiad 2009. aasta parimale filmile ja tudengifilmile.

Festivali programm ja lisainfo: festival.kinomaja.ee