Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Ajalugu / Eesti Üliõpilaste Selts tähistab 140. aastapäeva

Eesti Üliõpilaste Selts tähistab 140. aastapäeva

Prindi see artikkel
5. aprill 2010

EYSVappSel nädalal möödub 140 aastat Eesti Üliõpilaste Seltsi asutamisest. 1870. aasta 7. aprillil alguse saanud Eesti vanima akadeemilise üliõpilasorganisatsiooni aastapäeva tähistatakse Tartus 5.-8. aprillil avalike loengute ja debattidega.

Eesti Üliõpilaste Seltsi (EÜS) esimehe Viljar Valderi sõnul on avalikud loengud sobivaks jätkuks arutelusarjale “Eestlased Eestis ja Eesti Euroopas 21. sajandil” ning lisas, et EÜS soovib endiselt panustada ühiskondlikesse diskussioonidesse.

“Eesti Üliõpilaste Selts on kõigil oma tegevusaastatel hoidnud au sees rahvuslikke põhimõtteid ja traditsioone. Seejuures on nii organisatsiooni kui selle liikmete jaoks tähtsat rolli mänginud osalemine Eesti haridusmaastiku ja ühiskondliku elu arendamises. Selle nädala üritustel esinejad on oma ala tipptegijad,” märkis Valder. “Kõik huvilised on oodatud loengutele ja aruteludele kuulama ning arvamust avaldama.”

Tänasest neljapäevani toimuvad Tartu Ülikooli aulas mitmed akadeemilised loengud, mille teemadering ulatub Eesti-Vene suhetest Arktika kliimani. Teisipäeval ja kolmapäeval toimuvad EÜSi majas (Tõnissoni tn 1, Tartu) aruteluõhtud, kus esinevad nii erinevate Riigikogu fraktsioonide liikmed kui ka Euroopa Parlamendi saadik Indrek Tarand.

Täna kell 18 avatakse aga Tartu Ülikooli raamatukogus näitus “EÜS 140″, kus eksponeeritakse EÜSi sümboleid nii ajaloost kui tänapäevast. Ühtlasi saab väljapanekul tutvuda osaga EÜSi esinduslikust kunstikogust.

Eesti Üliõpilaste Selts on Eesti vanim akadeemiline üliõpilasorganisatsioon, millel on ligi 900 liiget üle maailma.

Avalike ürituste kava:

ESMASPÄEV, 5. aprill

14ct – Akadeemiline loeng Tartu Ülikooli aulas, kõneleb TÜ rahvusvahelise õiguse professor Lauri Mälksoo teemal “Rahvusvahelise õiguse võimalikkusest Eesti Vabariigi ja Venemaa Föderatsiooni vahel”

18ct – Näituse “Eesti Üliõpilaste Selts 140″ avamine Ülikooli raamatukogus (Struve 1)

TEISIPÄEV, 6. aprill

14ct – Akadeemiline loeng Tartu Ülikooli aulas, kõneleb TÜ botaanika õppetooli vanemteadur Kalle Olli teemal “Arktikas läheb kuumaks”

18ct – EÜSi loengusarja “Eestlased Eestis, Eesti maailmas XXI sajandil” poliitiline debatt teemal “Riik, religioon, haridus ja moraali allikad” Seltsi majas, esinevad Riigikogu liikmed Lauri Vahtre (IRL) ja Marek Strandberg (EER)

KOLMAPÄEV, 7. aprill

14ct – Akadeemiline loeng Tartu Ülikooli aulas, kõneleb TÜ üldajaloo õppetooli uusaja professor Mati Laur teemal “Miks Venemaa on just selline?”

19ct – EÜSi loengusarja “Eestlased Eestis, Eesti maailmas XXI sajandil” poliitiline debatt teemal “Teaduslik-tehnilise revolutsiooni jätk ja sotsiaalse innovatsiooni võimalused” Seltsi majas, esinevad Riigikogu liikmed Mart Laar (IRL), Hannes Rumm (SDE) ning Euroopa Parlamendi liige Indrek Tarand (Euroopa Rohelised)

NELJAPÄEV, 8. aprill

16ct – Akadeemiline loeng Tartu Ülikooli aulas, kõneleb Tallinna Tehnikaülikooli geenitehnoloogia instituudi juhtivteadur, onkoloogiaprofessor Priit Kogerman teemal “Vähirakkudest ja kasvusignaalidest”

Allikas: EÜSi 05.04.2010 pressiteade