Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Hooliv Eesti / Keskkond / TLÜ Studia Generalia: akadeemik Anto Raukas kõneleb Eesti tuumajaamast

TLÜ Studia Generalia: akadeemik Anto Raukas kõneleb Eesti tuumajaamast

Prindi see artikkel
8. aprill 2010

AntoRaukasTallinna Ülikooli Ökoloogia Instituudi vanemteadur Anto Raukas (fotol) peab neljapäeval, 8. aprillil kell 16 Studia Generalia avatud loengu teemal „Tuumajaam Eestisse – millal ja kuhu?“. Loeng toimub Mare õppehoones (Uus-Sadama 5, M-218).

„Tänapäeva energeetika on mitte üksnes väga keerukas, vaid ka väga kallis tehniline süsteem, kus tuleb arvestada energiaga varustuskindlust, energia kvaliteeti, seadmete ja süsteemide ohutust, mõju keskkonnale, energiaobjektide julgeolekut ja paljusid teisi omavahel tihedalt seotud faktoreid. Aastaks 2030 ennustatakse maailmas energiatarbimise kahekordistumist ja vaatamata kavandatavale energia kokkuhoiule kasvab energiatarbimine kindlasti ka Eestis, sest vabariigi pea olematu tööstus vajab riigi jätkusuutlikkuse tagamiseks tugevat edendamist. Kõige suuremat kasvu ennustatakse maailmas aastani 2030 kivisöe- ja tuumaelektrijaamadele, kusjuures taastuvenergeetika jääb endiselt perifeerseks, tõenäoliselt alla 4% kogutoodangust. Tuumaenergeetika on energialiikidest kõige odavam ja ohutum ning ka uraani ressursid on maapõues väga suured. Öeldust tulenevalt ei pea me Eestis enam arutama, kas tuumaenergeetika on vajalik või mitte, vaid peab küsima: millise võimsusega jaama me vajame, millal see jaam peaks valmima ja kus ta peaks asuma?“

Akadeemik Anto Raukas on MTÜ Eesti Tuumajaam juhatuse liige, ajakirja Oil Shale peatoimetaja, Teaduste Akadeemia energeetikanõukogu liige ning Tallinna Ülikooli Ökoloogia Instituudi vanemteadur. Ta on Ülemaailmse Innovatsiooninõukogu, Kuningliku Geograafia Seltsi ja Rahvusvahelise Kvaternaariajastu Uurimise Liidu auliige, Läti Ülikooli audoktor ja Tallinna aukodanik. Talle on kolmel korral omistatud Eesti Vabariigi teaduspreemia.

Studia Generalia on avalike loengute sari, mis koosneb Tallinna Ülikooli õppejõudude, teadlaste ja ülikooli külalislektorite avalikest loengutest. Igal inimesel, kes ülikooli ustest sisse astub, on võimalik autoriteetsete mõtlejate eestvedamisel ühiskonda puudutavatel aktuaalsetel teemadel kaasa rääkida. Loengud toimuvad üks kord kuus neljapäeviti. Loengutesse kuulama ja diskuteerima on oodatud kõik huvilised nii Tallinna Ülikoolist kui ka väljastpoolt. Loengusarja läbimisel on võimalik teenida kaks ainepunkti, loengutes osalemine on tasuta. Juba toimunud loenguid on võimalik vaadata Tallinna Virtuaalses Ülikoolis.

Allikas: Tallinna Ülikooli 06.04.2010 pressiteade