Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Eesti riik / President / President Ilves ja peaminister Ansip kohtusid NATO peasekretäriga

President Ilves ja peaminister Ansip kohtusid NATO peasekretäriga

Prindi see artikkel
22. aprill 2010

Foto: Toomas Volmer

Foto: Toomas Volmer

President Toomas Hendrik Ilves kohtus täna Kadriorus NATO peasekretäri Anders Fogh Rasmussen’iga, kes saabus Eestisse NATO välisministrite kohtumisele.

Kõneldes NATO uue strateegilise kontseptsiooni koostamisest, kinnitas president Ilves: rõhutatult ja üheselt peab välja tulema NATO tuumikülesanne – kollektiivne heidutus ja kollektiivne kaitse ning Euro-Atlandi ala julgeoleku tagamine.

“Üks vahend nende eesmärkide tagamiseks on – hoolimata kõigi ühisest pikaajalisest tuumavaba maailma visioonist – NATO tuumaheidutus. Sealhulgas ka Ameerika Ühendriikide tuumarelvade paiknemine Euroopas nagu on seda ka Ühendriikide kohalolek Euroopas kõige laiemas tähenduses,” lisas Eesti riigipea.

President Ilvese sõnul jääb Afganistan Eestile prioriteetseks nii sõjalise panuse mõttes kui ka tsiviilkoostöö sihtriigina.

Eesti riigipea ja NATO peasekretär tunnistasid esimesi positiivseid märke, mis on Afganistanis näha pärast Ameerika Ühendriikide üksuste märgatavat suurenemist.

Rääkides NATO-Vene suhetest, ütles president Ilves: “Oleme seoses USA presidendi Barack Obama nn reset-poliitika ja USA-Vene tuumaleppega märganud Vene-poolse retoorika muutumist, mis on hea, ning loodame, et see lõpetab ka jutud vahetult NATO piiride äärde ballistiliste rakettide paigutamisest.”

Peaminister Andrus Ansip ja NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen käsitlesid tänasel kohtumisel erinevaid hetkel NATO-s aktuaalseid teemasid.

Rasmussen ja Ansip avaldasid lootust, et arutelud NATO uue strateegilise kontseptsiooni ja ühe olulisema NATO ülesandeid ja tegevust kirjeldava alusdokumendi üle saavad Tallinnas olema edukad. Rasmusseni sõnul on Tallinnas toimuv NATO välisministrite kohtumine väga oluliseks ettevalmistusetapiks novembris toimuvale alliansi tippkohtumisele Lissabonis, kus on eesmärgiks kokku leppida mitmetes NATO-t puudutavates reformides.

Rasmussen pidas oluliseks, et NATO kohaneb uue julgeolekuolukorraga ning maailma majanduses toimuvaga. Peaminister Ansipi sõnul on olnud senised arengud NATO strateegilise kontseptsiooni ettevalmistamisel positiivsed ning peasekretäri vastava ekspertide rühma tegevus on olnud edukas.

Rääkides Eesti panusest NATO-s kinnitas Ansip, et Eesti jätkuvaks sihiks on saavutada kaitsekulude tase 2% sisemajanduse kogutoodangust. „See on lubadus ja lubadusi tuleb pidada,“ kinnitas Ansip. Täna on Eesti kaitsekulude tase 1,86% SKP-st.

Veel kinnitas Ansip kohtumisel Rasmusseniga, et Eesti jätkab sõjalist panustamist Afganistanis senisel tasemel ja piiranguteta niikaua, kuni see on vajalik. Afganistanis teenib täna 150-160 kaitseväelast. Samuti panustab Eesti Afganistanis olulisel määral tsiviilvaldkonnas. Kohtumisel väljendati lootust, et NATO uue Afganistani strateegia rakendamine toob edu ning üsna peatselt on võimalik alustada julgeoleku tagamise üleandmist afgaanidele.

Veel rääkisid Rasmussen ja Ansip kohtumisel NATO laienemisest. Peaminister Ansipi sõnul on senine NATO laienemine olnud edulugu ja suurendanud Euroopa julgeolekut.

„Eesti toetab avatud ukse poliitika jätkumist,“ sõnas Ansip. Tema sõnul toetab Eesti Bosnia ja Hertsegoviina liitumist NATO liikmelisuse tegevuskavaga.

Allikad: presidendi kantselei ja valitsuse kommunikatsioonibüroo 22.04.2010 pressiteated

AnsipRasmussen