Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Eesti riik / Erakonnad / Nemtsov Laari sümpoosionil: Venemaa diktatuur kukutatakse kümne aasta jooksul

Nemtsov Laari sümpoosionil: Venemaa diktatuur kukutatakse kümne aasta jooksul

Prindi see artikkel
23. aprill 2010

BorisNemtsovMart Laari 50. juubeli puhul korraldatud sümpoosionil ütles Venemaa demokraatliku opositsiooni üks juhte Boriss Nemtsov (fotol), et Venemaal taastatakse demokraatia lähema kümne aasta jooksul. Nemtsov põhjendas oma ennustust Venemaal toimuvate muudatustega inimeste arusaamades ning noorema, nõukogude taagast vabanenud põlvkonna esiletõusuga.

Venemaa põhiseadus teeb pealegi võimatuks ühel inimesel mitmeid kordi presidendiks kandideerida, mis ühel hetkel Putini-Medvedevi ajastule lõpu teeb. Ühinedes Edward Lucase ja Carl Bildti poolt sümpoosionil väljendatud arvamusega, et viimase kahekümne aasta suurimaks ebaõnnestumiseks on olnud negatiivsed arengud Venemaal, tõi Nemtsov esile kolm tegurit, mis seda tingisid.

Esiteks kaotasid demokraadid 1991. aastal mitu kuud üliväärtuslikku aega, mille tulemusel võimaluste aken halastamatult kinni vajus. KGB struktuurid jäid võimu juurest kõrvaldamata, mis võimaldas neil oma mõju säilitada.

Teiseks traagiliseks sündmuseks nimetas Nemtsov tema meelest Jeltsini suurimat viga ehk esimest Tšetšeenia sõda, mis avas kunagistele jõustruktuuridele tagasi tee võimu juurde ning nõrgestas oluliselt demokraatide positsioone.

Kolmandaks teguriks nimetas Nemtsov püsivat nõukogude nostalgiat, igatsust impeeriumi järele, mis vanema põlvkonna seas jätkuvalt püsib.

Mart Laari juubelile pühendatud sümpoosionil kõnelesid lisaks sünnipäevalapsele Edward Lucas ning Carl Bildt, üritusel osales sadakond külalist ja õnnitlejat, nende seas mitmete riikide saadikud ning välisministreid, nagu Poola välisminister Radek Sikorski.

Allikas: IRLi 23.04.2010 pressiteade