Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Kirjandus / Tallinnas toimub rahvusvaheline kirjandusfestival HeadRead

Tallinnas toimub rahvusvaheline kirjandusfestival HeadRead

Prindi see artikkel
5. mai 2010

Teet Kallas

Teet Kallas

5.-9. mail toimub Tallinnas rahvusvaheline kirjandusfestival HeadRead, mis toob maale mõnikümmend kirjanikku-poeeti maailma eri paigust. Festival leiab aset teist korda, kuid see on tegelikult juba ligi kümmekond aastat toimunud Põhjamaade Luulefestivali ning Sotsia järeltulija, millele on lisandunud mitmeid ettevõtmisi ja märkimisväärne hulk esinejaid kogu maailmast.

HeadRead asuvad oma põhiosas taas suures kirjandustelgis Harju tänava haljasalal, aga sündmusi toimub ka Vabaduse platsil, Kirjanike Maja musta laega saalis, Cabaret Rhizome’is, Niguliste kontsertsaalis, Nokia kontserdimajas ja Tallinna raamatupoodides.

Festivalil astuvad üles ajalookirjanik Simon Sebag Montefiore („Stalin“, „Noor Stalin“), vene päritolu prantsuse romaanikirjanik Andreï Makine („Prantsuse testament“, „Ühe elu muusika“), Šveitsis resideeruv vene kirjanik Mihhail Šiškin („Veenuse juus“), Jamaica juurtega Birminghami räpp- ja performance-poeet Benjamin Zephaniah, Uus-Meremaa päritolu briti kirjanik Fay Weldon („Spaa Dekameron“), ajaloolasest kirjanikuks kasvanud britt Jason Goodwin („Janitšaride puud“), mitmekülgne norra prosaist Lars Saabye Christensen („Poolvend“), tänapäeva tuntuim hiina luuletaja Bei Dao („Lumearmee“), Soome mürglipoeet Tapani Kinnunen, ehtne Islandi jutuvestja Einar Karason ning lisaks Euroopa luulevõistluste (Poetry Slam’i) paremik.

Head eesti kirjanikud-poeedid on muidugi kohal, Andres Ehinist Mihkel Rauani, Ene Mihkelsonist Tuuli Tauli ja Tommyboy’ni . Esinevad Tiit Aleksejev, Indrek Hargla, fs, Asko Künnap, Elo Viiding, Jaan Pehk, Mehis Heinsaar jpt.

Festivali suursündmuseks on 8. mai õhtul Euroopa päeva tähistamiseks Vabaduse platsil toimuv kirjandusmaraton „Suur prõmm“, kus astuvad üles muusikud ja parimad lavapoeedid Eestist ja üle Euroopa. Õhtut juhivad Doris Kareva ja Üllar Saaremäe. Sündmusele eelneb mitu Poetry Slam’i võistlust.

Festivali korraldavad Eesti Kirjanike Liit ja Eesti Kirjanduse Selts koostöös Balti Raamatumessi ning mitmete kirjastuste ja kauplustega, toetajateks on Eesti Kultuurkapital, SA Tallinn 2011, Euroopa Komisjoni Eesti esindus, Briti Nõukogu, Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis.

Vaata ka – www.headread.ee