Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Kirjandus / Täna algavad Prima Vista põhiüritused

Täna algavad Prima Vista põhiüritused

Prindi see artikkel
6. mai 2010

Hannes Varblane

Hannes Varblane

6. mail algusega kell 12 lausutakse Tartu Ülikooli Raamatukogu konverentsisaalis kirjandusfestival Prima Vista pidulikud avasõnad. Festivali esimene päev pakub palju võimalusi kohtuda tuntud eesti ja väliskirjanikega ning õhtul saab nautida mitmesuguseid muusikaelamusi.

Festivali tervitussõnavõttudele järgneb tuntud vene kirjaniku Dmitri Bõkovi avalik loeng „Kirjandus kui nafta“ ning seejärel on võimalik koos Maris Johannese, Imbi Paju, Kaarel Tarandi ja Priit Kruusiga mõtiskleda teemal „Mitmes võim on kirjandus?“.

Enne festivali ametlikku avamist toimub kell 10–12 Tartu Linnaraamatukogus ning Annelinna, Karlova ja Tammelinna harukogudes koolinoortele mõeldud „Elav raamatukogu“. See on vahetu õpiprotsess, kus saab vestelda ühe inimese ehk „elava raamatuga“, esitada talle küsimusi, suunata vestlusteemasid ja laiendada nõnda oma silmaringi. Elavateks raamatuteks tulevad väga erinevate elukutsete esindajad, näiteks fotograaf, füüsik, politseinik ja paljud teised.

Neljapäeval avatakse tervituskontserdiga Pargiraamatukogu, kus saab laenutada raamatuid, lugeda lehti ning kasutada internetti. Päeval toimuvad Pargiraamatukogu platsil lasteüritused ning õhtul kino ja kontserdid. Samal ajal on avatud ka TÜ Raamatukogu ees ja sees Prima Vista raamatulaat, kus on võimalik hankida soodsa hinnaga raamatuid ning uudistada „Kunstisalongis“.

Kell 16 toimub Imbi Paju raamatu „Kõige taga oli hirm“ esitlus TÜR kohvikus Gaudeamus. Samal ajal kohtub Tartu Kirjanduse Maja saalis lugejatega vene kirjanik Mihhail Šiškin. Tund aega hiljem on võimalik kohtuda saksa krimikirjanduse uue tähe Leonie Swanniga TÜ Raamatukogu konverentsisaalis. Kirjanikuga vestleb tema romaani „Glennkill. Lambakriminull“ tõlkija Piret Pääsuke, katkendeid raamatust loeb näitleja Janek Joost. Vestlus on saksa keeles, kuid sünkroontõlkega eesti keelde.

Seejärel, kell 18 kohtub huvilistega Tartu Linnaraamatukogu kohvikus Vaikne Nurgake venelannast soome kirjanik Zinaida Lindén. Kirjanikku küsitleb Jevgenia Garanža. Üritus toimub vene keeles. Paralleeleselt samal ajal kohtub lugejatega Tartu Kirjanduse Maja saalis inglise kirjanik Fay Weldon. Kirjanikuga vestleb Krista Kaer.

Algusega kell 19 on Pargiraamatukogu platsil võimalik kuulata Vabaõhukontserti, kus esineb bluusibänd Bullfrog Brown koosseisus: Alar Kriisa (laul, suupill), Peeter Piik (bass), Andres Roots (kitarr). Kontserdile eelneb Andres Rootsi ingliskeelse luuleraamatu “Build Me A Statue“ esitlus.

Samuti toimub kell 19 Dmitri Bõkovi luuleõhtu Tartu Linnaraamatukogu saalis ning inglise kirjaniku Jason Goodwini kohtumine lugejatega Tartu Kirjanduse Maja saalis. Avapäeva viimane esitlus algab 20.30 TÜR kohvikus Gaudeamus, kus Tuuli Taul esitleb oma uut luulekogu „Täiuslik ja turvaline“ .

Festivali neljapäevase programmi lõpetab kell 21.30 algav muusikaõhtu Kirjanduse Maja krüptis patroon Hannes Varblase juhtimisel. Õhtu on pühendatud legendaarsele vene ansamblile Akvarium.

Vaata ka – kirjandusfestival.tartu.ee

Allikas: festivali korraldajate 05.05.2010 pressiteade