Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Terved eluviisid / Tervis / Täna on euroopa ülekaalulisuse päev

Täna on euroopa ülekaalulisuse päev

Prindi see artikkel
22. mai 2010

jalgratturidKampaaniaga “5- 10% tervem Euroopa” soovime rakendada toetust ülekaalulistele kodanikele, et aidata neil kaotada 5-10% üldisest kehamassist; aidata kollektiivselt kaasa meie rahvaste tervise parandamisele ning seeläbi rikastada inimeste elu üle terve Euroopa.

Eestis korraldab Euroopa ülekaalulisuse päeva sündmusi Eesti Tervise Fond koos partneritega. Euroopa Parlamendi poolne toetajaliige on pr Siiri Oviir.

Ülekaalulisus Eestis

Eestis on ligi 50% inimestest ülekaalulised ja nende osakaal on viimase 10 aasta jooksul pidevalt kasvanud. Naiste puhul on ülekaaluliste ja rasvunute (ülekaaluliste KMI on 25-30, rasvunutel üle 30) osakaal kasvanud 38%-lt 45%-ni ning meeste puhul 43%-lt 56%-ni. Ülekaalu ja rasvumise tase ning levik on meestel ja naistel erinev. Ülekaaluliste hulka kuulus 39% meestest ja 26% naistest, rasvunud olid nii meestest kui naistest 18%. Ohumärgiks on, et suur ülekaaluliste osa tõus võrreldes 2004. aasta uuringuga ilmnes noortel – 25-34-aastastel meestel ja 16-24-aastastel naistel. Samuti äratab tähelepanu suur rasvumise tõus kõrgharitud eestlastest naiste seas. Meeste ülekaalu probleem suureneb kiiremas tempos kui naiste oma.

Sarnast trendi on näha ka laste seas. Ülekaalulisi poisse on ligi 2 korda rohkem kui tüdrukuid, vastavalt 12,4% ja 6,5%. Ülekaaluliste probleemi kasv poiste hulgas annab alust arvata, et täiskasvanud meeste ülekaalu probleem suureneb tulevikus veelgi. Koolitervishoiu tulemusandmete põhjal on viimase viie aastaga lisandunud üle 6000 ülekaalulise lapse.

Kuigi võrreldes teiste riikidega ei ole Eesti olukord halb, on tähtis märgata seda, et ülekaalulisus on tõusuteel ja see mõjutab tulevikus rahvastiku tervist aina rohkem ja suurendab seeläbi tervishoiusüsteemi koormust. ( Tervise Arengu Instituut, Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuring, 2008)

Kehamassi indeks (KMI) ja vööümbermõõt

Ülekaalu mõõtmiseks kasutatakse kehamassi indeksit (KMI). KMI arvutatakse valemi järgi: kehamass (kg) : pikkus (m(2)). Selle normaalkaalule vastav vahemik on 19,0-24,9. Teine oluline riski määramise indikaator on vööümbermõõt. Südamehaiguste risk on oluliselt suurenenud meestel, kelle vööümbermõõt on ≥102 cm ja naistel, kelle vööümbermõõt on ≥88 cm. Euroopa Noorte Südameuuringust selgus, et nii ema kui ka isa KMI on seotud laste rasvumisega, samuti laste vööümbermõõduga, mis tähendab, et vanemate ülekaalulisus on riskitegur südamehaiguste kujunemiseks ka lastel.

Ülekaaluliste laste osakaal on tõusnud

Haigekassa andmetel on viimase viie aastaga ülekaaluliste kooliõpilaste osakaal tõusnud 6,1%-lt 9,9%-ni. Seega on hetkel iga kümnes laps Eestis ülekaaluline. Ülekaalu saab vältida, kuid rasvumist tuleb ravida Ülekaalulised suudavad liikumis- ja toitumisharjumusi muutes üleliigsetest kilodest üldjuhul iseseisvalt lahti saada, kuid rasvumus on väljakujunenud haigus, millest ilma arsti või toitumisspetsialisti abita vabaneda pole võimalik. Seega peaks esmatähelepanu suunama täiskasvanute rasvumuse vältimisele, laste puhul loomulikult juba ülekaalu vältimisele. Kahjuks saadakse arstidelt soovitusi kehakaalu alandamiseks harva ja sedagi põhiliselt siis, kui inimesel ilmneb juba mõni haigus. Haiguste ennetamisele peaksid kõik, ka arstid, pöörama senisest suuremat tähelepanu.

5- 10% kehakaalulangust tervema Euroopa nimel

Oluline südamehaiguste riski alanemine kaasneb juba 5-10%-lise kaalulangusega. Regulaarse füüsilise aktiivsusega inimestel on poole väikesem südame isheemiatõppe haigestumise risk ning 25% väikesem risk saada insult.

Fakte kehakaalu vähendamise kohta

Vähendades oma kehakaalu 5- 10 % on võimalik

a. Vähendada haigestumist diabeeti 58%

b. Vähendada riski haigestuda hüpertooniasse

c. Alandada üldkolesterooli

d. Vähendada haigestumist südame isheemiatõvesse meestel 48% ja naistel 40%

e. Vähendada riski haigestuda osteoartroosi.

Kehamassi indeksi vähendamine 2 ühiku võrra vähendab riski haigestuda põlveliigese artroosi 50%

Euroopa ülekaalulisuse päeva sündmused Eestis

17. – 22.mai

Külasta Apteek1 apteeke, määra oma kehamassiindeks ja võida “kehakompositsioon määramine” Kaalukabinetis või personaaltreeningupakett Arigatos!

17 -19. mai Meeste tervisekõnd 2010 – Tee esimene samm oma tervise heaks! Osalevad Eesti tuntud mehed Hannes Võrno, Marko Reikop, Urmas Vaino, Hanno Pevkur, Hannes Danilov, Margus Viigimaa, Artur Talvik, Navitrolla, Tarmo Männard, Priidu Pärna – et anda oma panus meeste terviseliikumise propageerimiseks.

18. mai “Huvitaja saade” Vikerraadios kell 10.00

18. mai Riigikogu keskmise kehamassiindeksi määramine/ vs Tallinna linna volikogu – võrreldakse Riigikogu liikmete ja Tallinna volikogu liikmete keskmist kehamassiindeksit, leidmaks kumb on “kaalukam”

19. mai Arstidele mõeldud seminar Lillepaviljonis

20. mai Kaalukate Meeste Tervisepäev

20. mai Tallina linnavolikogu keskmise kehamassiindeksi määramine/ vs Riigikogu kell 15.30- 16.15 Tallinna Volikogus

22. mai SEB Maijooks

Allikas: Eesti Tervise Fondi 18.05.2010 pressiteade