Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Teater / Emajõe Suveteater toob lavale etenduse Lydia Koidulast

Emajõe Suveteater toob lavale etenduse Lydia Koidulast

Prindi see artikkel
25. mai 2010

LydiaKoidulaEesti Teatri 140. juubeliaastal tähistab Emajõe Suveteater seda sündmust Eesti Teatri ja Laulupeo hällis. Tartus, Jaama tänav 14, tänase Laulupeomuuseumi õues esietendub 25. mail laste- ja kogupereetendus “LOLLA”.

Mäng Lydia Koidula lapsepõlves ja lapsepõlvega on autor-lavastaja Helen Rekkori ning näitlejate Mairi Jõgi, Kati Ongi ja Rauno Kaibiaineni hoogne ja lustakas ajalooline tagasivaade 19. sajandi suurkujude kujunemislukku.

“Lolla” on lugu eestlaste Koidulauliku enamusele kõige tundmatumast, kuid inimese kujunemise seisukohalt ometigi kõige olulisemast ajast – tema lapsepõlvest. Siit saame teada, kuidas kujunes väikesest tüdrukust, keda kutsuti Lollaks, eestlaste ärkamisaja ja kultuuriloo üks olulisem tegelane.

Lugu saab alguse Lolla elu esimesest suursündmusest, nimelt Jannsenite pere kolimisest maalt linna, Vändrast Pärnusse. Lolla peab oma noorema õega, kellega nad erinevad nagu öö ja päev, kantseldama oma kahte väikevenda ja aitama ema köögis, kuigi ta parema meelega loeks raamatuid. Isa Voldemari käest saab ta koolitarkust ja õpib tundma eesti keelt. Kuna Lolla ema on sakslane, oli ka tema esimene ja kodune keel saksa keel. Lolla aga avastab suurtele raskustele vaatamata eesti keele võlud.

Pärnus läheb Lolla kooli, kus muidu läheks väga hästi, kui poleks vene keelt, millega Lollal on raskusi. Siin sünnivad esimesed sõprussuhted, mis ärahellitatud ja jõukast perest pärit sõbranna tõttu ka kohe proovile pannakse.

Lavastus toob lastele ja noortele lähemale kirjandusõpikutest tuntud ikooni. Postamendikuju ärkab ellu ja lapsed saavad kaasa elada nende endavanusele Lydia Koidulale, tunda tema rõõme ja muresid, avastada koos temaga eesti keele rikkusi, saades ühtlasi ettekujutuse tolleaegsest eluolust ja tutvudes ajalooga.

Vaata ka: www.suveteater.ee