Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Muusika / Avatakse Eino Tambergi, Veljo Tormise ja Arvo Pärdi juubelitele pühendatud näitus „Klassikud”

Avatakse Eino Tambergi, Veljo Tormise ja Arvo Pärdi juubelitele pühendatud näitus „Klassikud”

Prindi see artikkel
26. mai 2010

KlassikudTäna, 26. mail kell 16 avatakse Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumis näitus „Klassikud”. Näitus on pühendatud Eino Tambergi, Veljo Tormise ja Arvo Pärdi juubelitele.

Eino Tamberg (s. 1930), Veljo Tormis (s. 1930) ja Arvo Pärt (s. 1935) on nüüdismuusika klassikud, kelle lapsepõlv möödus „Eesti ajas”, kuid kes jõudsid oma loomingulisse õitseaega Nõukogude Eestis. Kuigi nende teed muusikas on erineva rütmi ja tempoga, ühendab kõiki kolme püüdlemine suurte tähenduste poole.

Näitus annab ülevaate kolme omanäolise helikunstniku algustest ja otsingutest, loomingust ja maailmavaatest. Kahtlemata väärivad kõik kolm heliloojat eraldi näitust, eraldi süvenemist ning käsitlemist. Ometi on huvitav ja intrigeeriv vaadata Eino Tambergi, Veljo Tormise ning Arvo Pärdi elu ning loomingut ühe näituse raamides ning nautida erinevaid värve, mida nende kooseksisteerimine annab.

Näituse avamisel esitavad klassikute loomingut Maria Kallaste (metsosopran) ja Maksim Štšura (klaver), Maarja Aarma (laul) ja Kaspar Uljas (akordion) ning Enrik Visla (lõõtspill).

Näituse on kujundanud Kadi Pajupuu.

* Kasutatud materjalid: Evi Arujärve essee „Klassikud”.

* Enzo Restagno. Arvo Pärt peeglis: vestlused, esseed ja artiklid. Tallinn, 2005.

* Kaja Irjas. Tundeline teekond. Tallinn, 2005.

* Priit Kuusk. Veljo Tormis: jonni pärast heliloojaks! Tallinn, 2000.

* Urve Lippus. Lauldud sõna / Veljo Tormis. Tartu, 2000.

* Virve Normet. Eino Tamberg: elamine kui loomingu aine. Tallinn, 2005.

Kasutatud fotod: Eino Tambergi, Veljo Tormise ning Arvo Pärdi erakogud, Eesti Foto, Eesti Heliloojate Liidu fotokogu, Malcolm Crowthers, Peeter Jalakas, Raimo Kangro, Erki Laur, Risto Lehiste, Elvira Mutt, Nora Pärt, Harri Rospu, Henno Saarne, Vambola Salupuu, Scanpix, Kalju Suur, Enn Säde, Jüri Tenson, Andres Toom, Tõnu Tormis, Gunnar Vaidla, Ott Vasemaa, Oskar Vihandi.

Allikas: www.tmm.ee