Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Eesti / Ansip ja Gurria allkirjastasid Eesti liitumislepingu OECD-ga

Ansip ja Gurria allkirjastasid Eesti liitumislepingu OECD-ga

Prindi see artikkel
3. juuni 2010

OECD030610Peaminister Andrus Ansip ning Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) peasekretär Angel Gurria allkirjastasid täna Stenbocki majas Eesti liitumislepingu OECD-ga. Ansip rõhutas, et ühinemine OECD-ga on Eesti jaoks märgilise tähendusega sündmus ja rahvusvaheliselt kõrgelt hinnatud tunnustus läbiviidud reformidele.

„Liitumine OECD-ga on Eesti jaoks suur privileeg. See tähendab, et meie seniseid arenguid on hinnatud ja meil on väärtuslikke kogemusi, mida jagada maailma kõige arenenumate riikidega,“ ütles peaminister Ansip.

Ühtlasi tõstis peaminister esile, et liitumisprotsess OECD-ga on olnud Eestile väga viljakas. „OECD on kuulus oma sõltumatute analüüside poolest ja juba liitumisprotsessis on Eesti saanud osa väga heast ekspertiisist.“ Tuginedes OECD soovitustele võeti näiteks vastu paindlikumat töötururegulatsiooni võimaldav töölepingu seadus ning Eesti jätkusuutliku edasimineku tagamiseks otsustas valitsus tänavu ka pensioniea tõstmise.

OECD täieõigusliku liikmena saab Eesti Ansipi sõnul jagada seda positiivset kogemust, mis meil on oma riigi reformimisest. „Väga paljudest OECD soovitustest on saanud üldtunnustatud rahvusvahelised normid,“ nentis ta ja lisas, et Eestile on väga austav olla ülemaailmsete standardite väljatöötajate hulgas.

Peaministri sõnul on Eesti kuulumine OECD-sse sümboolse tähendusega. „See on väga oluline märk Eesti jõudmisest maailma kõrgeltarenenud riikide hulka,“ ütles ta. Ansip nentis, et ühelt poolt on see oluline välisinvestoritele, kelle jaoks OECD liikmesus on garantii riigi majandus- ja sotsiaalpoliitilise keskkonna kvaliteedi kohta. Teisalt võidavad aga OECD liikmesusest kõik Eesti elanikud, kuna sõltumatud analüüsid võimaldavad valitsusel langetada otsuseid, mis muudavad riigi efektiivsemaks ja säästlikumaks. „Tänu sellele saab maksumaksja vähema raha eest parema avaliku teenuse,“ ütles Ansip. Peaminister nentis, et OECD-sse kuulumine annab Eestile ligipääsu maailma parimale kogemusele reformide osas alates majandusküsimustest kuni sotsiaalpoliitikani.

Eestist saab täieõiguslik OECD liige pärast liitumislepingu ratifitseerimist Riigikogus.

Allikas: valitsuse kommunikatsioonibüroo 03.06.2010 pressiteade