Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Eesti / Balti peaministrid tänasid Obamat USA mittetunnustamispoliitika eest

Balti peaministrid tänasid Obamat USA mittetunnustamispoliitika eest

Prindi see artikkel
23. juuli 2010

ValgeMajaBalti riikide peaministrid tänasid reedel Ameerika Ühendriikide president Barack Obamale saadetud ühiskirjas USA-d 70 aastat tagasi alustatud Balti riikide Nõukogude Liitu inkorporeerimise mittetunnustamispoliitika eest.

Peaminister Andrus Ansip, Läti peaminister Valdis Dombrovskis ja Leedu valitsusjuht Andrius Kubilius tõdesid ühiskirjas, et Balti riikide iseseisvuse taastamine möödunud sajandi lõpus sai võimalikuks tänu Ameerika Ühendriikide põhimõttekindlale välispoliitikale.

“1940. aasta 23. juulil pani toonane riigisekretär Sumner Wells aluse Nõukogude okupatsiooni ja anneksiooni pikaaegsele mittetunnustamispoliitikale, mis võimaldas Balti riikide diplomaatilistel välisesindustel jätkata oma tööd ning mis andis Eesti, Läti ja Leedu inimestele tugevust ja usku jätkata võitlust vabaduse eest,” seisab kirjas.

Balti riikide valitsusjuhid avaldasid tänulikkust ja lugupidamist Ameerika rahvale tema vapruse ja kõrge moraalse käitumise eest ning tänasid Obamat selle eduka välispoliitika eest, mis on muutnud Ameerika Ühendriigid vabaduse majakaks kõigile rõhutud rahvastele ja edasipüüdlikele demokraatiatele.

Reedel möödub 70 aastat Wellesi deklaratsioonist, millega Ameerika Ühendriigid teatasid avalikult, et ei tunnusta Eesti, Läti ja Leedu inkorporeerimist Nõukogude Liidu koosseisu. Pärast Balti riikide okupeerimist ja neis Nõukogude Liidu survel korraldatud mittevabu, võltsitud tulemustega parlamendivalimisi deklareeris USA riigisekretäri kohusetäitja Sumner Welles 23. juulil 1940, et Ameerika Ühendriigid mõistavad hukka Nõukogude Liidu tegevuse Eesti, Läti ja Leedu iseseisvuse hävitamisel.

Allikas: BNS, 23.07.2010