Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Eesti / Eestirootslaste kultuuriomavalitsuse valimised on 19.-21. novembril

Eestirootslaste kultuuriomavalitsuse valimised on 19.-21. novembril

Prindi see artikkel
26. juuli 2010

2007.a valitud kultuurinõukogu

2007.a valitud kultuurinõukogu

Kuigi Eestis asuva rootsi vähemusrahvuse kultuurilist omavalitsust juhtiva uue kultuurinõukogu koosseisu valimised toimuvad tänavu 19.-21. novembril, otsib kultuuriministeerium juba praegu paremaid võimalusi eestirootslaste ajaloolist ning pärimuslikku väärtust omavate varade säilitamiseks ja eksponeerimiseks.

Kultuuriministeeriumis toimunud rootsi vähemusrahvuse kultuuriautonoomia valimiste peakomitee koosolekul otsustati kultuurinõukogu korralised valimised läbi viia tänavu 19., 20. ja 21. novembril. Kuna valimiste korraldamise aluseks olev rahvusnimekiri esitatakse 23. augustiks esmalt siseministeeriumile kontrollimiseks ja seejärel kultuuriministeeriumile kinnitamiseks, siis on valimisteks registreerumiseks seda siiani mitte teinud eestirootslastel jäänud vähem kui kuu aega.

Eeloleval neljapäeval osaleb kultuuriminister Laine Jänes Vormsil Püha Olavi kiriku taaspühitsemise 20. aastapäeval. Piduliku jumalateenistuse käigus kirjutatakse alla deklaratsioon ühiste kavatsuste protokolli koostamisest, mille eesmärk on otsida ühiselt parimaid võimalusi eesti-rootsi koguduste kirikuvarade fikseerimiseks, säilitamiseks ja eksponeerimiseks, märgitakse kultuuriministeeriumi eelteadaandes.

Eestirootslaste rahvusnimekirjas on praegu ligikaudu tuhat nime, kuid ennast eestirootslasena määratlevate ja rannarootsi kultuuri säilitada soovivate inimeste hulk, kes võiksid kultuurinõukogu valimistel osaleda, on kindlasti palju suurem, ütles valimiste peakomitee juht Epp Mitt BNS-ile.

Rahvusnimekirja kantakse isik tema kirjaliku avalduse alusel, mis esitatakse isiklikult või saadetakse posti teel. Määrav ei ole mitte isiku rahvastikuregistrisse kantud rahvus, vaid tema päritolust, elukohast või muudest põhjustest tingitud kuuluvustunne, kuid kindlasti tuleb esmakordselt valimistel osaleda soovijatel teha see tahteavaldus hiljemalt augusti keskel, rõhutas Mitt.

Esimesed Eesti taasiseseisvumise järgsed rootsi vähemuse kultuurinõukogu valimised peeti 2.- 4. veebruaril 2007. Hääletamiseks oli toona kaks võimalust, kas posti teel või mõnes valimisjaoskondadest, mis asusid Tallinnas, Haapsalus ja Stockholmis. 21-liikmelise kultuurinõukogu valimistest osavõtt oli aktiivne, võimalust nendel osaleda kasutas üle 75 protsendi valimisõiguslikest isikutest.

Allikas: BNS, 26.07.2010